Mastic

Masticul este o rășină obținută din copacul numit Pistacia lentiscus, care crește pe insula grecească Chios, în Marea Egee. 

#ShowMore#

Cu toate că puterea sa este cunoscută de secole în țările arabe și în alte țări orientale, iar masticul este folosit în mod obișnuit acolo, informații despre acesta s-au răspândit în Europa abia în ultimii ani.

Seva uscată la soare a arborelui de Pistacia lentiscus se transformă într-o rășină gălbuie clară și sfărâmicioasă, care se înmoaie din nou odată cu mestecarea și devine o masă albă omogenă. Gustul său poate fi amar la început, dar cu timpul eliberează o aromă plăcută care seamănă ușor cu rășina de pin sau cea de cedru. Numele său provine de la verbul grecesc "mastíchein" - "a scrâșni din dinți". Mastica a ajuns astfel în limba engleză, unde termenul "Mastic" înseamnă "a mesteca".

Prin ce trebuie să treacă rășina în drumul ei spre noi? Rășina mastic este extrasă din copacii care cresc în livezile din partea de sud a insulei Chios, din iunie până la începutul lunii octombrie. Când se scurge din crestăturile din scoarță, este atât de pură și clară încât sinonimul local al numelui său - "Lacrimi de Chios" - pare a fi cea mai bună descriere. Solul de sub copac este mai întâi curățat de frunze, iarbă și murdărie, udat temeinic și apoi plantatorii fac tăieturi mici și crestături relativ dese în scoarța trunchiurilor răsucite și rezistente cu ajutorul cuțitelor, dălților și a unor burghie speciale care seamănă cu un mic ciocan. Din ele, masticul se scurge pe pământ, de unde este colectat cu grijă după ce se usucă. Se curăță cu ajutorul unor site în apă și se lasă să se usuce din nou. Apoi, bucată cu bucată, este curățată manual de substanțele mai întunecate, astfel încât rămân doar cristale transparente. Locuitorii din Chios îl produc de generații întregi, iar copiii încep încă de mici, de la zece-treisprezece ani, să ajute în livezile de mastic. Pe insulă, aproape cinci mii de oameni - bărbați și femei - îl cultivă și îl recoltează.

Partea finală a producției are loc în mici fabrici de prelucrare, de unde masticul este expediat ulterior către cei care îl folosesc. Producătorii săi sunt asociați într-o asociație numită "Mastichochoria", iar originea masticului este protejată. Acest lucru este important deoarece, ocazional, apar pe piață produse fabricate din rășină de Boswellia, pin sau migdale, sau produse fabricate dintr-o specie similară, Pistacia palaestina, care nu au același efect ca și masticul adevărat din Chios.

ce-este-masticul

4 articole în total
zuvacky lemon sq
10 lei

Guma de mestecat Mastic, care conține mastic original din insula Chios, este recomandată pentru probleme parodontale, carii dentare și boli ale dinților.

Cod: 3205
cristale de mastiff
20 lei

Împiedică pătrunderea bacteriilor și a virușilor mai departe în organism. Masticul din Chios, în forma sa brută, este o modalitate de a menține sănătatea stomacului și a...

Cod: 3208
oțet sq
27 lei

Oțetul de mere BIO (6%) nefiltrat, nepasteurizat - este obținut din producția autohtonă de cidru de mere de calitate din mere slovace cultivate fără utilizarea de pesticide și...

Cod: 3216
masticha vena v4 2 roșu
190 lei

Mastic Vena că oferă o combinație unică de mastic de Chios îmbogățit cu extracte naturale excepționale de rodie și măsline. Combinarea lor creează un produs unic pentru inima...

Cod: 3213