Chaga

Despre chaga în mod cuprinzător: istorie, efecte, mituri și fapte

De-a lungul anilor, au fost descoperite mii de specii de ciuperci care au numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Una dintre ele, în special, este remarcabilă pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și pentru conținutul de nutrienți, ceea ce o face cunoscută drept "regina ciupercilor" sau "ciuperca nemuririi".

 

#ShowMore#

Această ciupercă cu denumirea latină Inonotus obliquus este cunoscută sub numele de chaga. Această specie rară de ciuperci conține antioxidanți puternici care ajută la promovarea sănătății și a imunității. Datorită constituenților săi valoroși, chaga a fost folosită de mii de ani în diverse scopuri medicinale.

 

Ce este chaga?

Polipor de clincher, chaga, polip de mesteacăn, masa neagră, chaga siberiană - toate acestea sunt denumiri ale ciupercii Inonotus obliquus, care stă strâns pe lemnul deteriorat de mesteacăn, dar și de arin și de alți arbori foioși, care pot fi găsiți în clima rece al emisferei nordice. Este o ciupercă xilofagă, de obicei cu o suprafață neagră-brună și o parte interioară roșie-galbenă (roșcată). Această parte a ciupercii este interesantă nu numai din cauza utilizării sale în medicina tradițională rusă sau chineză, ci și din punctul de vedere al biochimiștilor, farmaciștilor și medicilor.   

Deși chaga siberiană nu este atrăgătoare pentru aspectul său, aceasta are multe beneficii care ne pot ajuta organismul. Ciuperca chaga este, de asemenea, cunoscută pentru că are cea mai mare proporție de antioxidanți dintre ciupercile medicinale. Compoziția sa unică este rezultatul unei simbioze între planta gazdă și chaga. Acesta conține o gamă largă de substanțe biologic active care au fost deja izolate și ale căror efecte au fost testate în condiții de laborator.
Cele mai cunoscute substanțe biologic active ale chaga includ: melanina, polizaharidele (glucani), saponinele (betulina), polifenolii și derivații lor.

 

Chaga și istoria sa:

Chaga a fost folosită ca băutură funcțională în medicina populară încă din secolul al XII-lea. Ciuperca chaga nu poate fi consumată în stare naturală, însă, odată ce nutrienții au fost extrași din ciupercă, chaga poate fi folosită, de exemplu, într-un ceai pentru a ajuta la susținerea răspunsului natural al organismului la inflamație și pentru a stimula sistemul imunitar. Astăzi, chaga este încă utilizat pe scară largă sub formă de ceaiuri, extracte sau capsule. Primele cercetări au fost efectuate datorită utilizării chaga în medicina populară tradițională, unde decocturile sau ceaiurile din acesta erau folosite pentru bolile stomacului și ale intestinelor, ale ficatului, pentru diferite tipuri de cancer sau chiar pentru tuberculoză.
În farmacopeea de stat a URSS de la începutul anilor '60, chaga a fost introdusă ca medicament tonic și profilactic, recomandat pentru diferite boli ale tractului digestiv. Acest statut în farmacopeea de stat a Federației Ruse a fost păstrat de chaga măcinat și de preparatul Befungin până în prezent.  

Care sunt beneficiile lui chaga?

Cantitatea mare de compuși bioactivi, împreună cu conținutul ridicat de antioxidanți care se găsesc în chaga, fac din aceasta una dintre cele mai populare ciuperci.
Antioxidanții sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi. Dacă există prea mulți radicali liberi în organism, aceștia pot provoca deteriorarea celulelor și pot duce la complicații grave de sănătate.

 Să rezumăm cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale ciupercii chaga: 

 • suport pentru imunitate
 • susține stimularea metabolismului
 • creşterea rezilienței la stres și anxietate
 • efecte antiinflamatorii ( ajută în tratamentul bolilor inflamatorii, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă).
 • susține nivelul zahărului din sânge
 • efecte anti-îmbătrânire
 • promovarea sănătății pielii
 • hrană pentru păr, piele și unghii
 • tratament de susținere în bolilor oncologice
 • ajută la tratamentul bolilor virale
 • tratament de susținere în bolile hepatice - efecte hepatoprotectoare

Substanțe bioactive din chaga

Așa cum am menționat mai sus, compușii bioactivi din chaga sunt extrem de benefici pentru sănătate și în special pentru imunitate. Principalii compuși bioactivi din chaga sunt polizaharidele beta-glucanice, terpenoidele, fenolii și melanina. În plus, chaga conține și aminoacizi valoroși, vitamine din complexul B și minerale precum fier, potasiu, zinc și mangan. Acești nutrienți ajută la dezvoltarea sistemului imunitar și, de asemenea, ajută la prevenirea inflamațiilor.

 

 

Chaga și rolul său în tratamentul cancerului

Există mai multe analize chimice ale chaga care au definit constituenții specifici care îl fac foarte eficient în lupta împotriva cancerului. Aceste substanțe chimice sunt următoarele:

 

 • Polizaharide/beta-glucani - aceștia sunt carbohidrați fungici care cresc nivelul de energie și susțin funcția creierului și a ficatului.
 • Betulină/acidul betulinic - aceasta este o substanță chimică care poate distruge celulele canceroase. Studiile au arătat, de asemenea, că nu are niciun efect nociv asupra celulelor sănătoase din organism.
 • Fitosteroli, lanosteroli și inotodioli - substanțe fitochimice și fenoli care pot opri dezvoltarea microbilor dăunători.
 • Melanina, substanța chimică datorită căreia chaga are cel mai mare conținut de antioxidanți dintre toate ciupercile medicinale și alte substanțe naturale, este cauza colorării specifice a chaga.

Chaga și ficatul

Antioxidanții din ciupercile chaga pot reduce stresul oxidativ, care "ajută" la dezvoltarea bolilor cronice ale organelor interne. De asemenea, s-a constatat că Chaga are proprietăți hepatoprotectoare. Proprietățile hepatoprotectoare sunt cele care au capacitatea de a ne proteja ficatul. Astfel, chaga poate împiedica apariția bolilor hepatice, inclusiv a celor cronice sau poate atenua evoluția acestora.
Un studiu a constatat că extractul de chaga a fost capabil să protejeze țesutul hepatic de efectele hidroperoxidului de terț-butil. Aceasta este o substanță chimică cunoscută pentru că provoacă leziuni hepatice. Cu toate acestea, dacă extractul de chaga va avea același efect în studiile pe oameni este încă neclar.

 

Proprietățile antivirale ale chaga - chaga și covidul

Chaga este în general recomandat ca supliment nutritiv preventiv în tratamentul diferitelor tipuri de boli, probleme dermatologice și tulburări digestive.
Datorită celor peste 70 de ani de cercetare concentrată asupra efectelor acestei ciuperci negre remarcabile, aceasta a fost inclusă în programul Centrului de Stat pentru Cercetări în Virusologie și Biotehnologii "VEKTOR" din regiunea Novosibirsk în 2014.
În timpul pandemiei de covid, oamenii de știință de la Institut au luat o sarcină interesantă: să vadă dacă un extract apos de chaga ar putea suprima sau încetini răspândirea virusului SARS-COV-2. Cercetarea se află încă în stadii incipiente, dar proprietățile inhibitorii (care încetinesc propagarea virusului) relativ bune ale substanțelor biologic active ale extractului de chaga prevestesc rezultate promițătoare pentru viitor.  

Tot o curiozitate a fost și posibilitatea de a testa efectele extractului de chaga direct pe propriul corp, atunci când prof. T.V. TEPLYAKOVA s-a îmbolnăvit, împreună cu soțul ei și mai mulți colegi au luat extract de chaga sub formă de ceai ca tratament simptomatic. La întregul grup, simptomele infecției au dispărut complet în decurs de 5 - 7 zile.

De asemenea, merită menționată capacitatea substanțelor biologic active ale extractului de chaga de a subția sângele - împiedicând astfel formarea cheagurilor de sânge, care reprezintă o complicație deloc neglijabilă dacă aţi trecut prin boala COVID-19.

Dacă vă decideți să ajungeți la un supliment biologic activ din chaga, trebuie adăugat că, pe termen lung, este mai bine să folosiți un ceai sau un decoct din această ciupercă de mesteacăn decât preparatul Befungin. Befungin conține și cantități esențiale de săruri de cobalt, care, atunci când sunt administrate pe o perioadă lungă de timp, deteriorează celulele mușchiului cardiac.


Poate chaga să aibă și efecte secundare?

La fel ca toate medicamentele și suplimentele nutritive, utilizarea lui chaga are capcanele sale.
Recomandările generale includ:

 • A nu se utiliza în caz de hipersensibilitate la oricare dintre componentele preparatului de chaga
 • A nu se utiliza în timpul sarcinii și în timpul alăptării
 • A nu se utiliza sub vârsta de 18 ani
 • A nu se utiliza odată cu tratament cu antibiotice
 • Consultați un medic atunci când luați Befungin pe termen lung,
 • În caz în care ați fost diagnosticat cu o boală oncologică, nu utilizați fără consultarea oncologului curant. Mulți oncologi nu recomandă tratamentul cu chaga fără un tratament chirurgical pentru îndepărtarea tumorii.


Mituri și fapte despre ciupercile medicinale

Și câteva sfaturi de final. Administrarea de suplimente nutritive sau de ciuperci medicinale are, de asemenea, regulile sale. 
Idealizarea efectelor acestora (precum și subestimarea lor), în cel mai bun caz, nu va ajuta persoana bolnavă și, în cel mai rău caz, îi va face rău. La urma urmei, miturile și legendele despre originile divine ale ciupercilor sunt la fel de vechi ca și popoarele care le-au creat și le-au transmis din generație în generație prin povestiri.

Există mituri foarte grotești despre ciuperci în general: de exemplu:

O lingură de argint se înnegrește într-un decoct de ciuperci otrăvitoare.

Alcoolul neutralizează ciupercile otrăvitoare!

Viermii nu mănâncă niciodată ciuperci otrăvitoare!

Drojdia (levura din drojdie se numără și ea printre ciuperci) din aluat poate otrăvi o persoană!

 

Până în prezent, au fost efectuate mai multe studii chimice și cercetări științifice asupra ciupercii chaga și a componentelor sale. Acestea au fost efectuate în mod activ încă din secolul trecut și se efectuează în mod continuu și se obțin noi rezultate. Principalul lor scop este de a confirma proprietățile chaga ca "vindecător natural". Rezultatele studiilor de până acum indică faptul că chaga are un mare potențial farmacologic care nu a fost încă exploatat pe deplin.
Se crede că, în viitor, un studiu mai aprofundat al materiei prime chaga ar putea duce la dezvoltarea unor medicamente noi și mai eficiente pe baza acesteia.

Sperăm că v-am oferit informații valoroase și că v-am facilitat luarea unei decizii în alegerea produselor pe bază de chaga din gama noastră largă de produse.

 


Puteți citi mai multe despre ciuperca chaga în alte articole de pe blogul nostru.

 

 

 

 

 

Surse:

 

https://utopia.de/ratgeber/chaga-pilz-wirkung-und-anwendung-des-finnischen-waldpilzes/

 

https://www.disabled-world.com/fitness/nutrition/chaga.php

 

https://www.google.com/url?q=https://butlerov.com/files/reports/2013/vol35/9/84/84-89.pdf&sa=D&source=docs&ust=1668606079989527&usg=AOvVaw1V5B5qXN5Zrv9M__lLg9cW

 

https://scfh.ru/news/koronavirus-novyy-lekarstvo-staroe-spetsialisty-novosibirskogo-vektora-pokazali-effektivnost-ekstrak/

 

https://www.researchgate.net/publication/343449108_CAGA_I_EE_BIOAKTIVNYE_KOMPLEKSY_ISTORIA_I_PERSPEKTIVY

 

 

5 articole în total
Firma Kima Kima Chaga ceai 50g
20 lei până la –50 %
de la 10 lei

Chaga - ciuperca neagră a mesteacănului. O ciupercă foarte apreciată, cu o lungă tradiție în medicina populară siberiană, coreeană, chineză, nord-europeană și scandinavă.

Cod: 0767/POS
4227 2 caga krem balzam na hojenie jaziev roznych jamiek na tvari pri psoriaze eliksir 75 ml
40 lei

Crema - balsamul este potrivit pentru vindecarea cicatricilor, a diferitelor cicatrici de pe față - de exemplu, cele post acnee, datorită substanțelor conținute în ciuperca...

Cod: 0233
Befungin Chaga Extract - 140ml - HealthNA
70 lei

Chaga este o ciupercă care degradează lemnul, cu o proporție mare de antioxidanți și multe substanțe valoroase. Este apreciat pentru proprietățile sale de curățare. Curăță...

Cod: 4207
chaga befungin forte 90ml concentrat
80 lei

Extractul de Chaga Befungin forte susține buna funcționare a sistemului nervos, contribuie la metabolism. Este o sursă bogată de componente biologic active, acizi organici,...

Cod: 4206
13391 2 bojovnici proti ekzemu a psoriaze dvojset kremov pre maximalny efekt
80 lei

Setul pentru luptă împotriva eczemei și psoriazisului este format din două produse - Crema de corp cu gudron de mesteacăn și crema Chaga - un balsam pentru vindecarea...

Cod: 3235