Știți care sunt simptomele psoriazisului (descuamarea pielii), cum să îl tratați și cum să îl preveniți? Verificat de medic.

Psoriazisul este o boală cronică a pielii care, fiind vizibilă cu ochiul liber și atrăgând privirile celorlalți, afectează nu doar sănătatea fizică, ci și cea mentală a unei persoane. Tratamentul acesteia necesită un efort considerabil, care implică adesea o schimbare totală a stilului de viață, pe lângă măsuri dietetice și modificări ale regimului alimentar. La fel de importante sunt sprijinul și înțelegerea celor din jur, în special a membrilor apropiați ai familiei. Chiar dacă nu sunteți cel care suferă de această boală, cu cât învățați mai multe despre ea, cu atât mai mult puteți fi de ajutor altora care au psoriazis. Cel puțin, vă va fi clar că, dacă întâlniți o astfel de persoană la o piscină, de exemplu, nu trebuie să o evitați cu teamă și cu frica în ochi că v-ar putea infecta... Acest lucru vă va scuti de o situație neplăcută.

Citiți mai departe pentru a afla mai multe:

  • cu privire la ce este psoriazisul: care sunt cauzele și tipurile de boală
  • despre simptomele psoriazisului: care sunt cele mai frecvente manifestări la nivelul pielii, unghiilor și simptomelor însoțitoare
  • cu privire la tratamentul psoriazisului: care sunt variantele de tratament, inclusiv medicamente, creme, fototerapie și metode alternative
  • cu privire la măsurile de prevenire a psoriazisului: veți primi sfaturi valoroase și sfaturi despre cum să evitați factorii declanșatori ai acestei boli, cum ar fi stresul, infecțiile, leziunile cutanate sau anumite alimente

Psoriazisul (nume derivat din cuvântul grecesc PSOR, care înseamnă mâncărime, descuamare), cunoscut și sub numele de descuamare a pielii, este cel mai adesea o boală dermatologică (de piele) inflamatorie cronică, care se manifestă prin leziuni cutanate roșii (leziuni, afecțiuni ale pielii) care sunt acoperite cu scuame argintii și caracterizate de reînnoirea ulterioară a pielii. Psoriazisul este foarte dificil de identificat, astfel încât există adesea probleme în ceea ce privește recunoașterea sa și dacă este vorba despre respectiva boală.

Evoluția psoriazisului poate merge de la o formă ușoară la o formă foarte severă. Apare la aproximativ 100 000 de persoane în Slovacia. La femei și bărbați, incidența sa este relativ aceeași, însă femeile sunt mai des afectate de psoriazis.

Deoarece psoriazisul are un impact negativ semnificativ asupra fiecărui domeniu al vieții unei persoane, ea provoacă probleme psihologice la majoritatea pacienților - din cauza problemelor de comunicare cu ceilalți și a înstrăinării, indirect, poate provoca, chiar și dependența de alcool sau de droguri.

Factorii declanșatori ai psoriazisului sunt genetici, endogeni (origine internă - stres, sănătate mintală, medicamente, infecții, alcool și fumat, modificări metabolice și hormonale, sarcină, dietă) sau exogeni (origine externă - radiații UV, raze X, traumatisme ale pielii, factori chimici).

Este important de reținut că psoriazisul nu se transmite prin atingere și poate apărea la orice vârstă, însă cel mai frecvent apare între 15 și 25 de ani (1) (3).

 psoriazis pe maini, tratament natural si prevenire

De unde provine psoriazisul?

Psoriazisul este o boală ereditară (30% dintre pacienți prezintă factori ereditari dacă o rudă a suferit de psoriazis), imunologică autoimună (cauzele sunt încă necunoscute), despre care primele informații provin din secolul al V-lea după Hristos, din lucrări arheologice. Cu toate acestea, potrivit surselor scrise, era deja prezentă în civilizațiile antice în urmă cu aproximativ 2000 de ani.

Datele privind răspândirea psoriazisului variază de la o țară la alta. Principalul factor determinant este cauza rasei umane și localizarea geografică (de exemplu, indienii sud-americani pur-sânge și eschimoșii nu au deloc psoriazis).

Principalii factori declanșatori ai acestei boli includ o viață haotică, stresantă și agitată, situații de viață dificile, o dietă necorespunzătoare sau dependența de alcool (1) (3) (4).

 

Psoriazisul și pielea

Pielea este formată din trei straturi: epiderma (stratul superior al pielii, cu o grosime între 0,04 mm și 1,6 mm, care protejează corpul de pierderea de lichide, substanțe chimice și microbi), dermul (situat sub epidermă și care asigură robustețea, elasticitatea și rezistența) și țesutul adipos subcutanat (a cărei funcție este de a izola și de a conecta pielea la mușchi).

Pielea interacționează rapid cu organele interne și acest lucru afectează calitatea acesteia (dieta și cantitatea de lichide ingerate precum și somnul sau lipsa de vitamine au efecte vizibile asupra pielii). Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și, atunci când este sănătoasă, se reînnoiește la fiecare 28 de zile. În cazul bolii psoriazice, această reînnoire a pielii are loc o dată la 6 până la 7 zile, ceea ce înseamnă cu 21 de zile mai puțin. Zonele afectate de psoriazis sunt clar delimitate, prezintă roșeață severă, descuamarea părții superioare a pielii și formarea unui strat solzos alb-argintiu strălucitor. Acest lucru face ca pielea de sub stratul solzos să se usuce, ceea ce duce la apariția unor fisuri sau bășici dureroase pe piele (1).  Roșeața și descuamarea pielii pot fi atenuate sau vindecate prin folosirea unor produse foarte hidratante - balsamul ichthamol, cremă regeneratoare cu aloe vera și pantenol, cremă KARTALIN® și altele.

normal skin vs.psoriasis

Piele sănătoasă și piele afectată de psoriazis (5)

 

Forme de psoriazis

Există o mulțime de forme de psoriazis, de la cele mai ușoare la cele mai severe, dar fiecare organism are propriile manifestări cutanate specifice, depinde și de zona pe care o afectează.

În funcție de imaginea clinică, formele de psoriazis sunt împărțite în următoarele patru categorii:

●    Psoriazis în plăci (psoriazis vulgaris)


Cea mai frecventă formă (până la 80% dintre pacienți) este forma locală, în plăci (psoriazis vulgaris). Se manifestă prin plăci circumscrise reliefate, de culoare roșie sau roz. Au dimensiuni specifice, de la picături mici până la zone mari acoperite cu solzi argintii, iar în momentul desprinderii cojilor poate apărea sângerarea (fenomenul Auspitzuv). Zonele cele mai frecvent afectate sunt zona scalpului, părțile genunchilor unde mușchii sunt întinși, coatele și zona dorsală. În copilărie, fața și zona genitală sunt adesea afectate. După vindecare, pot persista pete pigmentare mai deschise sau mai închise la culoare.

●    Psoriazis inversat sau flexural

În cazul psoriazisului inversat, sunt afectate zone aflate în părțile de flexare. Plăcile se pot răspândi în zonele de sub brațe, sub sâni, în zona inghinală, în spatele urechilor și în buric. Acestea sunt adesea inflamate și roșii, dar nu sunt solzoase, deoarece există mai multă frecțiune în aceste zone. Totuși este important să se excludă prezența bacteriilor fungice sau a ciupercilor de piele.

●    Psoriazis gutat („în picături“)

Psoriazisul gutat (în latină, gutta - picătură) este o formă acută, ce constă în apariția unor leziuni sub formă de picături (două forme: prima - plăci cu diametrul în jur de 1 mm, a doua - cu diametrul în jur de 0,5 mm) pe întreaga suprafață a corpului. Acesta apare pentru prima dată în copilărie și la vârste fragede. Apare destul de des mai ales după infecțiile cu streptococ, de cele mai multe ori la nivelul corpului.

●    Psoriazisul eritrodermic

Aceasta este o formă foarte severă, care apare spontan după încetarea bruscă a tratamentului, caracterizată prin piele roșie și descuamată, mare parte a corpului pacientului fiind afectată. Pacientul este amenințat în mod deosebit de tulburări de termoreglare, hipotensiune, umflarea membrelor, pierderea de minerale și apă. Totuși, această formă apare doar la 3% dintre persoanele afectate de psoriazis (2) (4).

În cazul oricărei forme de psoriazis, este important să lubrifiați pielea, acest lucru fiind asigurat de creme și balsamuri concepute în acest scop. Cel mai important aspect de care trebuie să se țină cont în alegerea cremei pentru psoriazis sunt ingredientele active ale acesteia. De exemplu, chaga - ciuperca de mesteacăn - a fost folosită de mult timp pentru a rezolva problemele dermatologice, deoarece are efecte analgezice și antiinflamatorii puternice. Chaga ne arată beneficiile sale asupra psoriazisului sub forma unei  creme care se întinde ușor și se absoarbe rapid. Un remediu similar pentru tratarea psoriazisului, pe care medicina tradițională rusă îl folosea, este gudronul de mesteacăn, utilizat mai ales pentru a trata eczemele, psoriazisul, rănile care nu se vindecă, rănile de decubit, arsurile, degerăturile, ulcerele trofice și varicoase, vânătăile sau alte leziuni ale pielii. Crema cu gudron de mesteacăn conține ulei de gălbenele, ulei de coada șoricelului și alte extracte de plante, care, în această combinație, formează un remediu auxiliar și terapeutic pentru psoriazis sau descuamarea pielii.
Ameliorarea rapidă a roșeaței, exfolierii, mâncărimilor este asigurată și de crema non-hormonală KARTALIN®. Este, de asemenea, eficientă pentru inflamații, curățând suprafața pielii de celulele moarte, asigurând în același timp o absorbție excelentă. Are un efect de înmuiere, keratoză și regenerare și ajută la hidratarea pielii.

Psoriazis și descuamarea pielii

Categorizarea bolii în funcție de evoluție

●    Eruptiv- psoriazis exantematic

Se manifestă, de obicei, în decurs de 3 săptămâni după o infecție streptococică și se caracterizează prin răspândirea rapidă a unor leziuni pruriginoase de psoriazis în picături (gutat).

 ●    Psoriazis staționar cronic

Până la 80% se manifestă sub formă de psoriazis în plăci, cel mai frecvent pe zone precum scalpul, coatele și genunchii. Există mai puține plăci, dar acestea sunt mai mari și, de obicei, fără mâncărime.

●    Exsudativă - formă instabilă

Se prezintă sub formă de manifestări cu caracter inflamator, manifestări inflamatorii roșii și cu expansiune rapidă, cu scuame și cruste.

 

Categorizare în funcție de zona corpului

●    Psoriasis capillitii

Afectează zona frunții și a tâmplelor, atât părțile acoperite, cât și pe cele neacoperite de păr. Părul nu cade, dar pielea este roșie și acoperită cu un număr mare de cojițe specifice acestei boli.  În cazul acestui tip de psoriazis, cremele pot ajuta, dar au și efecte secundare neplăcute, cum ar fi - părul gras. De aceea, dacă psoriazisul este localizat în această zonă, se recomandă utilizarea șampoanelor pentru prevenirea și tratarea acestei boli. Unul dintre acestea este șamponul cu gudron de mesteacăn, care calmează pielea și ameliorează iritațiile, sau extractul pur de gudron de mesteacăn, pe care îl puteți folosi ca tonic pentru păr după spălare.

●    Psoriasis palmo plantar

Apare pe palme și tălpi, se manifestă prin rupturi mici și dureroase ale pielii care limitează activitățile zilnice ale pacientului.

●    Psoriasis unguium

Mai mult de jumătate dintre pacienții cu psoriazis sunt afectați de această formă localizată. Pe unghii apar deformări cu un diametrul de 1 până la 2 mm, pete gălbui, acumulări care strălucesc prin placa unghiei, a căror deteriorare poate duce la separarea de patul unghiei.

●    Psoriasis mucosae

Boala apare frecvent la copii mai mult decât la adulți și se manifestă ca o leziune pe mucoasa orală sau în zona genitală.

●    Psoriasis arthropathica

Artrita psoriazică este o boală articulară inflamatorie cronică, dureroasă, caracterizată prin prezența artritei la aproximativ 6% dintre cei afectați și, care, conform unor statistici, apare la fel de frecvent, ca și diabetul. La majoritatea pacienților, aceasta apare în medie după 10 ani de conviețuire cu boala. Se deosebește de alte forme prin localizarea sa precisă în articulații, provocând rigiditatea, durere, umflare și inflamare acestora. În forma psoriazică, întregul deget de la picior sau mână, coloana vertebrală sau gâtul se umflă.

Pacienții cu psoriazis sever și boli ale unghiilor sunt mai predispuși la dezvoltarea artritei psoriazice (2) (4).

 

Diagnosticarea psoriazisului

Cea mai importantă parte a tratamentului este diagnosticarea precisă a bolii, care este stabilită de dermatolog. Este important să vă concentrați asupra simptomelor psoriazisului, cum ar fi apariția de scuame, înmulțirea petelor sau sângerarea după descuamare. Uneori este recomandat ca medicul să recolteze probe de piele din zonele afectate pentru a exclude alte posibile manifestări ale bolii de piele, cum ar fi infecțiile.

De asemenea, este bine de știut dacă membrii apropiați ai familiei suferă de această boală, deoarece aceasta are un caracter ereditar (2).

 

Tratamentul psoriazisului

Persoanele care sunt afectate de o formă ușoară de psoriazis adesea nu știu că este vorba de această boală și, prin urmare, nu solicită ajutor medical. Studiul psoriazisului a primit multă atenție, nu numai din partea medicilor, a oamenilor de știință, ci și din partea publicului larg, deoarece este asociat cu multe alte boli, cum ar fi artrita (boală inflamatorie a articulațiilor), hipertensiunea (tensiune arterială ridicată) și diabetul zaharat (diabetes mellitus). În cazuri severe, psoriazisul poate afecta și alte organe interne, cum ar fi rinichii, ficatul, glandele, intestinele, dar poate provoca și îmbolnăvirea întregului organism. (3) (4).

Modalitățile de tratament ale acestei boli diferă în funcție de severitatea psoriazisului, ale cărei manifestări pot varia de la ușor distructive la severe, ducând în unele cazuri la invaliditate sau deces.

Tratamentul este întotdeauna stabilit în mod individual pentru fiecare pacient și pentru o anumită afecțiune a pielii. Impactul bolii asupra vieții pacientului este determinat și de abordarea acestuia în ceea ce privește tratamentul, îngrijirea temeinică, regulată și cuprinzătoare a pielii, aderarea la un stil de viață adecvat și excluderea anumitor factori provocători.

Prin îngrijirea regulată și completă a pielii, ne referim la tratarea delicată a pielii și la folosirea unor produse cosmetice care nu înrăutățesc situația pielii, ci dimpotrivă, o îmbunătățesc. Exemple sunt produsele de îngrijire personală de bază, cum ar fi gelurile de duș delicate. Un asemenea produs ar fi săpunul cu gudron de mesteacăn , săpunul dens pentru corp și păr sau chiar și săpunul lichid antibacterian cu gudron.

Prevenirea și tratamentul consecvent al psoriazisului include un stil de viață sănătos, care poate fi complementat cu suplimente alimentare și vitamine. Cele eficiente sunt zinc, mumio din Altai sau uleiul de cedru.

În zilele noastre, există mai multe tratamente și opțiuni de tratament disponibile, în timp ce noi cunoștințe sunt adăugate în mod continuu.

Psoriazis și descuamarea pielii

 

Terapia locală

Spunem că terapia locală este prima alegere de tratament, ea a fost și este în continuare baza tratamentului. Se utilizează pentru formele ușoare sau în combinație cu un tratament sistemic pentru formele moderate și severe.

  • Cheratolitice și emoliente

La începutul tratamentului, îndepărtarea scuamelor și înmuierea pielii sunt esențiale pentru a crește accesibilitatea altor substanțe active în zona afectată. Acest lucru se face cel mai adesea cu o substanță care înmoaie stratul cornos al pielii - un cheratolitic. Emolienții cresc conținutul de apă al pielii și neutralizează mâncărimile.

  • Corticosteroizii locali

Acestea sunt utilizate în principal în afecțiuni inflamatorii acute, unde trebuie să se țină cont de vârsta pacientului și localizarea zonei afectate. Sunt disponibile sub formă de soluții, creme și unguente, au un efect antiinflamator cu o acțiune rapidă a efectului terapeutic.

  • Analogii vitaminei D3

Sunt medicamente moderne extrem de eficiente și bine tolerate, cu o eficacitate egală cu cea a corticosteroizilor de putere medie și a cingolinei și acționează în mod specific împotriva extinderii celulelor. 

  •  Alte tratamente locale

Efectul lor persistă pe termen lung chiar și după întreruperea tratamentului. Sunt utilizate în principal pentru pacienții spitalizați, nu sunt potrivite pentru pacienții ambulatori.

 

Fototerapia
 
Radiațiile UV sunt o parte naturală a terapiei cu lumină. Până la 80% dintre pacienți prezintă semne vizibile de îmbunătățire a pielii după un concediu la mare. Radiațiile UVB au un efect terapeutic. Se recomandă 15-20 de minute de expunere la soare zilnic.

Terapia cu lumină este potrivită pentru forma moderată a psoriazisului, dar nu pentru terapia de întreținere pe termen lung, din cauza riscului de cancer de piele. De obicei, se practică de 3 până la 5 ori pe săptămână, timp de 1 până la 2 luni. Se utilizează radiații UVB cu spectru îngust de 311 nm sau metoda PUVA. Totuși dozajul trebuie să fie sigur pentru a evita arsurile. Aplicarea prelungită a PUVA poate provoca semne de îmbătrânire prematură și uscăciune morbidă a pielii, riduri și deteriorarea țesutului elastic.

 

Terapia sistemică

Pacienții cu forme mai severe de psoriazis și cu recurență frecventă a bolii sunt tratați cu această formă de tratament. Totuși medicul trebuie să stabilească mai întâi, prin teste de laborator, dacă pacientul respectiv poate lua aceste medicamente și dacă este capabil să urmeze întocmai instrucțiunile medicului.

  • Metotrexat

Este utilizat în principal pentru a trata forma pustulară și artrita psoriazică. Dacă dozajul este respectat întocmai, efectul tratamentului poate fi observat între 7 și 14 zile. În această formă de tratament, este necesară abstinența de la alcool.

  •  Acitretin

Face parte din tratamentele de debut cu acțiune mai îndelungată, cu posibilitatea unei terapii pe termen lung și este utilizat în combinație cu fototerapia. Sarcina este considerată o contraindicație, iar în timpul tratamentului este necesară verificarea colesterolului, a nivelului trigliceridelor și efectuarea testelor hepatice.

  •  Cyklosporin A

Cyklosporin A este un imunosupresor foarte eficient care reduce nivelul de CD4 și CD8 din epidermă, oprind procesele inflamatorii la nivelul pielii și articulațiilor pacienților. Este potrivit pentru începerea tratamentului, dar nu este utilizat ca un tratament pe termen lung, deoarece are o serie de efecte secundare. Printre acestea se numără: hipertensiunea (tensiune arterială ridicată), nefrotoxicitatea (inflamarea rinichiului și a pelvisului) sau riscul de cancer de piele, în special la pacienții tratați anterior cu fototerapie.

 

Tratamentul biologic al psoriazisului

Dacă, din anumite motive, terapia sistemică nu este indicată pentru pacienți, este posibil să se încerce un tratament modern numit terapie biologică, care este conceput pentru a trata formele mai severe ale bolii. Este mai sigur pe termen lung în comparație cu tratamentul sistemic, dar este și mai costisitor. Sarcina și alăptarea sunt contraindicații pentru terapia biologică.

 

Balneoterapia

Balneoterapia, altfel spus, tratamentul balnear, își are originea în lumea antică, atunci când băile făceau parte din igiena și stilul de viață al oamenilor și din punct de vedere social. Avantajul acestui tratament este că tratează întreaga suprafață a corpului. Tratamentul este considerat extrem de sigur, eficient și plăcut, iar acțiunea tratamentelor balneare duce la efecte antiinflamatorii și analgezice ușoare.

O formă naturală de balneoterapie este tratamentul la malul mării, care este adesea combinat cu fototerapia, adică în principal băi de sare urmate de iradiere UVB.

Vă interesează și subiectul: Seboree? Am discutat despre acest subiect într-un scurt articol.

 

Terapia pe perioada sarcinii

Atunci când sunt tratate femeile gravide, se acționează cu prudență și este necesară alegerea celui mai blând tratament. Evoluția bolii se îmbunătățește, de obicei, la femeile însărcinate (2).

cosmetice pentru psoriazis cu gudron de mesteacan

 

Psoriazisul la copii

Literatura de specialitate enumeră două intervale maxime generale în incidența psoriazisului:

Tipul 1 - psoriazis cu debut precoce, între 15 și 25 de ani, care afectează adesea pielea și unghiile, cu antecedente familiale pozitive și o evoluție mai severă.

Tipul 2 - psoriazis cu debut tardiv între 55 și 60 de ani.

Psoriazisul la copii (Tipul1) diferă de psoriazisul la adulți în ceea ce privește tratamentul, este deci important să se depisteze din timp boala la copii. Boala are adesea un impact asupra funcționării lor psihologice, emoționale și sociale, precum și asupra calității generale a vieții și dezvoltării personale. În comparație cu adulții, copiii sunt mai predispuși la mâncărimi, formele acute de psoriazis predomină, fața și părul sunt adesea afectate, leziunile tind să fie mai mici și mai puțin solzoase, iar leziunile unghiilor sunt rare. La copii în general, boala predomină printre fete.

  • Psoriazisul gutat apare mai mult la copiii de vârstă preșcolară și școlară decât la adulți și apare, de asemenea, după depășirea faringitei streptococice. Poate dura 3 până la 4 luni și apoi poate fi vindecat spontan.

 

  • Erupția psoriazică de scutec (psoriazisul de scutec) - apare la copiii cu vârsta de până la 2 ani, manifestările cutanate sunt de culoare roșu aprins, circumscrise, fără scuame și sunt afectate și pliurile genito-femurale. Acest tip de manifestare poate apărea chiar și cu o îngrijire consecventă a zonei.

 

  •  Psoriazis local cronic (psoriazis în plăci) apare destul de frecvent și poate fi asociat cu forma gutată a acestei boli de piele. Cele mai afectate sunt locuri precum pieptul, mușchii care întind membrul la nivelul articulației, regiunea sacrală și lombară, zona cu păr de la interfața cu fruntea.

 

  • Forme specifice de psoriazis în copilărie
    • Psoriasis în linie Blaschko - o formă rară de psoriazis care apare pe piept și pe față.
    • Psoriazis palmoplantar -se manifestă ca o decolorare de culoare roșie a pielii și fisuri dureroase în pliurile pielii, cauzată de inflamație.
    • Psoriazis pustular anular (von Zumbusch) se caracterizează prin multiple vezicule sterile pe piele. Dezvoltarea sa poate fi declanșată la pacienții cu psoriazis în plăci prin întreruperea tratamentului cu corticosteroizi, infecții sau iritații locale, când pacientul tinde să prezinte o creștere a temperaturii și a numărului de leucocite în sânge.
    • Psoriazisul la nivelul feței - localizată mai ales în centrul feței, caracterizată prin margini pronunțate distinctive și o descuamare fină a pielii.
    • Psoriazis eritrodermic - un tip de boală care apare foarte rar la copii.
    • Afecțiuni ale unghiilor - apar la 10 până la 40% dintre pacienți la o vârstă fragedă și este adesea primul simptom cutanat al bolii. Pe unghie se formează pete galbene și denivelări de 0,3 până la 0,5 mm, care pot duce la pierderea unghiei.
    • Artrita psoriazică  - poate fi prima manifestare a bolii la copiii cu vârsta sub 16 ani, astfel încât este necesar să se caute antecedente familiale (2).

 

Tratamentul psoriazisului la copii

Tratamentul psoriazisului la copii se bazează pe alegerea unei abordări terapeutice adecvate, care trebuie să ia în considerare vârsta, sexul, severitatea bolii și simptomele care însoțesc boala. Succesul său depinde  de educația continuă a părinților și a copiilor. Pielea copiilor este mai moale, mai subțire, iar efectele secundare pot apărea în mod neașteptat și mult mai devreme decât la adulți. (2).

 

Prevenirea psoriazisului și regimul alimentar

Este recomandabil ca persoanele care suferă de psoriazis să urmeze un stil de viață sănătos, cu suficient somn, un regim de hidratare, evitarea factorilor provocatori, a alcoolului, a țigărilor și a iritațiilor inutile ale pielii.

Nu există o dietă specială pentru psoriazis, dovedită din punct de vedere medical, care să ajute la ameliorarea afecțiunii, dar consumul de pește, fructe și legume poate fi benefic. Vitaminele C și E sunt antioxidanți foarte eficienți, prevenind deteriorarea celulelor pielii, seleniul în combinație cu vitamina E are un efect antiinflamator, iar zincul menține sănătatea pielii și a unghiilor și favorizează vindecarea.

Influența psihoterapeutică nu trebuie să fie uitată în timpul tratamentului Psihoterapia, eventual ajutorul unui psiholog, dar și abordarea prietenoasă a medicului (clarificarea bolii) joacă un rol important.

Pentru a ameliora durerea și mâncărimile, sunt folositoare dușurile de dimineață, lubrifierea, o bună hidratare a pielii (folosirea doar a săpunurilor cu pH neutru). Nu este recomandat să vă scărpinați pielea pentru a evita iritarea acesteia, se recomandă să purtați îmbrăcăminte și încălțăminte de bună calitate. Apa caldă este, de asemenea, un dușman al pielii, dar o scurtă ședere la soare o poate ajuta să se regenereze (2).

Kartalin cremă naturală non-hormonală eficientă pentru psoriazis și eczeme

În acest articol, am analizat ce este psoriazisul, care sunt cauzele, simptomele și tratamentul acestuia. Sperăm că ați obținut informații utile pentru a înțelege mai bine această boală care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Dacă sunteți unul dintre ei, dorim să vă spunem că nu sunteți singur. Aveți la dispoziție o varietate de resurse de sprijin și de ajutor care vă pot ușura viața cu psoriazisul. Nu vă fie teamă să solicitați sfaturi profesionale, să lucrați cu medicul dumneavoastră și să încercați diferite opțiuni de tratament care vă pot aduce ușurare. În același timp, nu vă descurajați, păstrați o atitudine pozitivă și aveți grijă nu numai de sănătatea fizică, ci și de sănătatea D-voastră mentală.
Amintiți-vă că psoriazisul nu este un obstacol în calea fericirii și succesului D-voastră. În cele din urmă, dorim să vă încurajăm să vă alăturați diverselor comunități de persoane cu psoriazis, unde vă puteți împărtăși experiențele, sfaturile și sfaturile. Vorbind despre boală și împărtășind cunoștințele dumneavoastră, veți promova conștientizarea bolii. Suntem bucuroși că și dumneavoastră puteți juca un rol într-un mod mic și credem cu tărie că împreună putem schimba în bine viața persoanelor cu psoriazis.
Am pregătit acest articol în colaborare cu dr.
ing. Eva Medvecka, PhD., DiS

 

autor

PhDr. Mgr. Eva Medvecka, PhD., DiS
A absolvit cursurile universitare în domeniul asistenței medicale. Are o specializare în anesteziologie, resuscitare și îngrijire de urgență și o specializare în asistență medicală comunitară.
A lucrat ca asistentă șefă la OAIM timp de 38 de ani. Din 2015 este director general al ADOS. Pe parcursul numeroșilor săi ani de practică profesională și de formare continuă, a dobândit o gamă largă de cunoștințe și experiență multidisciplinară în domeniul sanitar, precum și în asistența medicală comunitară la domiciliu. Predă cursuri, oferă consultanță și este îndrumător pentru teze la universități în domeniul asistenței medicale.

 

Literatura utilizată:

  • KOŠÚTOVÁ Monika, PSORIAZIS - ETIOLOGIE, FORME DE PSORIAZIS ȘI TRATAMENTUL BOLII, Universitatea Komenius din Bratislava, Facultatea de Științe Naturale.
  • SIVCOVÁ Katarína, PROBLEMATICA PSORIAZISULUI LA COPII, Universitatea Komenius din Bratislava, Facultatea de Medicină
  • ROZBORILOVÁ Veronika, Bc., CALITATEA VIEȚII LA PERSOANELE CU PSORIAZIS, Universitatea de Sănătate și Asistență Socială Sf. Elisabeta, Bratislava, Institutul Dr. P. Blahu Skalica, Departamentul de asistență medicală
  • https://www.drmax.sk/beautyclub/telo/trapi-ma/prejavy-a-liecba-psoriazy
  • http://www.mayoclinic.com/health/medical/IM01665
  • https://www.mojareuma.sk/psoriaticka-artritida/