Cum să vindeci o entorsă în doar trei pași?

Primul pas: Odihnă

Ce s-a întâmplat și cum?

Entorsa mea s-a întâmplat la câteva zile după ce am terminat una dintre  cele mai grele curse de triatlon din Europa – Goralman. Principala concluzie este că, uneori, mai puțin înseamnă mai mult, iar după o cursă de aproape 6 ore, corpul are nevoie  de cel puțin 2-3 zile de odihnă (poate fi o odihnă activă - înotând doar de plăcere, etc). Eu am încercat să mă antrenez după doar câteva zile și mi-a ieșit pe dos.

Imediat după accidentare, în timpul unei alergări pe munte, pe  dealurile de deasupra Piešt'any, am alergat (da, am alergat) până la mașină și în drum spre casă am început să plănuiesc cum mă voi însănătoși. Nu am folosit intenționat cuvântul "tratare". Acesta îmi evocă o activitate nesfârșită  care are legătură cu multe, multe pastile.

Principala constatare: Imediat după o entorsă, vă recomand puternic să nu mai alergați, decât dacă există riscul de hipotermie sau alte complicații medicale. Pozele pe care le puteți vedea mai jos sunt făcute la 5 zile după accidentare.

IMG_3053-1

Gravitatea entorsei este evidențiată de vânătăile de sub genunchi care au apărut ulterior ca simptom secundar al leziunii.

IMG_3054

Rănirea a fost însoțită de umflături și vânătăi grave la nivelul piciorului.

Rămâneți calmi.

Îmi place să compar rănile suferite de oameni cu cele suferite de animale. Am avut de câteva ori ocazia să studiez animalele în pădure. Ori de câte ori animalele sălbatice sunt rănite, ele caută intuitiv un loc liniștit pentru a se odihni. Acolo uită de toate grijile vieții obișnuite. Din nefericire, animalele nu cunosc preparatele pe care le  avem la dispoziție în zilele noastre, așa că se bazează exclusiv pe puterea odihnei și a automedicației. Eu am ales să folosesc o combinație între cele două – folosirea preparatului  mumio  și odihnă. Deoarece sunt sportiv de performanță, am început să mă mișc relativ devreme - la 13 zile după accidentare am alergat primul kilometru pe bandă Această scurtă perioadă de odihnă este o chestiune pur individuală și dvs. trebuie să decideți când este momentul să reîncepeți  mișcarea.

 

Pasul al doilea: Automedicație

Din prima clipă am fost hotărât să nu merg la medic cu  această leziune, în ciuda neînțelegerii familiei mele ("nu, nu mă duc nici măcar să fac o radiografie"). Pentru a fi clar, eu îmi plătesc singur asigurarea de sănătate (deocamdată).

De ceva vreme  sunt foarte pasionat de abordările alternative de însănătoșire. Mă ocup  de toate problemele mele de sănătate, cât pot de bine, știind că  sănătatea mea îmi aparține numai mie și îmi asum întreaga responsabilitate pentru ea. Nu m-am mai îmbolnăvit de peste un an și nu am mai fost la medic de peste 5 ani (decât atunci când am avut nevoie de o adeverință pentru școala de șoferi). Ca orice alt lucru în viață, subiectul automedicației trebuie abordat cu bun simț.

Ca să fiu foarte specific, în cazul în care  mă rănesc în așa fel încât craniul meu să sângereze în mod deschis, nu mă voi mai baza pe procesele de autovindecare ale corpului meu, pentru că am  medicină modernă, chirurgie etc. (și asigurare de sănătate plătită).

Directa  legătură cu acest punct: dieta, completată cu produsele potrivite pentru a îmbunătăți cursul recuperării și forța hotărârii (de a se face bine): Așa cum am spus mai sus, mi-am accelerat foarte mult recuperarea cu un preparat cu un nume special -  mumio, am câțiva  ani de experiență cu el și nu pot renunța la acesta. Despre cum m-a ajutat în  anul 2016 atunci când am avut ruptură de menisc  v-am povestit aici.

Un alt element important în cazul recuperării mele a fost fixarea piciorului rănit. După 6 zile am început să îl fixez cu o orteză. Vă recomand să începeți să fixați piciorul mult mai repede de atât, de preferat imediat cum umflătura inițială începe să dispară.

Pentru ameliorarea edemului, aplicați gheață pe zona afectată.

Punctul trei: Solicitarea treptată a organismului

Indiferent cât de gravă este rana dvs., amintiți-vă că tot ceea ce are un început, are și un sfârșit. Inclusiv accidentarea. Entorsele la gleznă pot fi de intensitate variabilă și pot fi foarte complicate cu  rupturi complete de tendon, dar se pare că acesta nu a fost cazul meu. 

Sunt foarte recunoscător că, în  cele aproximativ 40 de zile de când m-am accidentat, am reușit să mă pregătesc din nou pentru cursele de triatlon montan de distanță medie - 1,9 km de înot, 90 km de bicicletă și 21 km de alergare.

La fel ca  în fiecare punct al acestui articol, nu vă pot da un răspuns universal cu privire la momentul exact în care să începeți solicitarea treptată a corpului. Tot ce știu este că solicitarea treptată după o accidentare este foarte importantă, atât din punct de vedere  fiziologic, cât și psihologic. Știați că triburile indiene din  America de Sud își tratează bolnavii ca și cum aceștia ar fi sănătoși? Este o antiteză interesantă față de modul în care noi, în  cultura noastră, alegem, adesea în mod excesiv, să avem grijă de cei bolnavi, chiar dacă uneori este vorba doar de o infecție în gât sau de o febră ușoară. 

La final, aș dori să menționez că acest articol este pentru toți cei care nu se tem să își ia sănătatea în propriile mâini și să o considere datoria lor principală.

Nu așteptați și acționați în mod proactiv pentru însănătoșire! 

 

Articol pregătit pentru dumneavoastră de

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, fondator al Herbatica
Membru fondator al echipei Herbatica.
Din 2014, se ocupă de medicina naturistă, de abordările alternative ale sănătății și de intersecția dintre sănătate și natură.
Zilnic testează pe propriul corp noi produse din domeniul plantelor medicinale, al ciupercilor și al produselor care susțin procesele naturale ale organismului.

Contact: juraj@herbatica.sk

 


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nu ați găsit ceea ce căutați? Sau aveți nevoie de mai multe informații?
Avem o mulțime de acestea aici - încercați să tastați o expresie precum "migrenă, hemoroizi, veruci, eczeme, dureri de spate" în caseta de căutare sau aruncați o privire pe BLOG-ul nostru.


Ți-a plăcut articolul nostru? Împărtășește-l, ne vei face fericiți :)