Ivan-ceai - elixirul vieții strămoșilor noștri

Indiferent dacă „ceaiul lui Ivan” vă este cunoscut sau nu, am pregătit un articol care vă va informa despre originea, istoria și efectele acestei băuturi miraculoase. Ivan-ceaiul, sau ceaiul de pufuliță, este o băutură tradițională slavă din Siberia. Pentru pufuliță (ceaiul Ivan), este caracteristic faptul că este prima plantă care începe să crească pe alocuri după incendii de pădure și poieni. Prin prezența sa, „vindecă pământul ars” și protejează lăstarii plantelor tinere de soarele arzător și de înghețurile solului.

Ivan ceai, Planta pufuliță

Foto.1 Planta pufuliță

De ce se numește pufulița IVAN-CEAI? Există mai multe explicații, în mod deosebit ni s-au părut interesante următoarele: 

  1. Frunzele de pufuliță seamănă cu trei frunze de salcie, iar în rusă salcie se spune „iva”, de acolo este doar un pas până la denumirea IVAN-CEAI 
  2. Ivan - un nume tipic rusesc, era purtat de cei curajoși, puternici, frumoși, tineri, atrăgători – într-un cuvânt, bărbătoși. În trecut, datorită credinței oamenilor că consumul decoctului de pufuliță are un efect de susținere a potenței, a transformat această plantă în IVAN-CEAI. 
  3. Ivan locuia într-un sat - iubea pajiștile, pădurile și cunoștea plantele medicinale,ca nimeni altul. Purta o cămașă roșie și, ori de câte ori se vedea ceva roșu pe câmpul verde, lumea spunea: Ăsta e IVAN, caută CEAI.

Istoria IVAN-ceaiului 

Ceaiul tradițional Ivan a fost menționat pentru prima dată ca „băutura războinicilor” în cronicile din Novgorod datând din secolul al XIII-lea, care descriu faptele curajoase și bătăliile lui Alexandru Yaroslavich. Producția de ceai din plante de pufuliță a început în anul 1208. Europenii au numit această băutură „ceai rusesc”.

La începutul secolului al XVIII-lea, Koporye era atât de popular datorită producției de ceai slav, încât a fost menționat chiar într-o mare enciclopedie britanică. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Ivan-ceai a fost al doilea cel mai popular produs exportat.
Rubarbărul s-a clasat pe primul loc printre produsele exportate; cânepa era a treia și blănurile – a patra. La acea vreme, existau deja producători de plante de pufuliță în trei județe din Sankt Petersburg. Țarul rus i-a eliberat personal un permis de producție și vânzare guvernatorului Sankt Petersburg, pentru ca acesta să poată exporta ceai în Marea Britanie. Ivan-ceaiul s-a exportat, de asemenea, în Prusia, Danemarca și Franța.
Ultimele descoperiri arheologice (săpături la Kargalinsk, Chicha și Arkaim) demonstrează că, cultura slavă din vremurile precreștine s-a dezvoltat la un nivel înalt, nu numai în domeniul culturilor și al plantelor medicinale, ci și în toate celelalte sfere. Prin urmare, tradiția ceaiului rusesc poate fi și mai veche, începând cu mii de ani în urmă. Dezvoltarea independentă a tradițiilor ceaiurilor rusești și chineze nu face decât să confirme această ipoteză.
Străinii obișnuiau să numească băutura făcută din flori și frunze de pufuliță, miracolul rusesc. Ceaiul are un efect pozitiv asupra tractului gastro-intestinal și asupra organismului ca atare și, la fel ca Valeriana, are un efect sedativ, dar nu narcotic, asupra nevrozelor, insomniei și durerilor de cap.
De asemenea, funcționează ca un antioxidant și curăță organismul.

Tradiția rusească a ceaiului și Ivan-ceai are o istorie de peste 700 de ani și provine din timpul lui Alexandru Nevski. Marele Duce Dmitri a fondat un oraș de piatră pe locul cetății Koporye, pe care Alexandru Nevski a capturat-o de la cavalerii Ordinului Livonian. Coloniștii slavi au adus tradiția plantării și folosirii Ivan- ceaiului. Apoi Koporye au devenit „producția mondială” a producției tradiționale de băuturi rusești.

 

Beneficiile pentru sănătate ale Ivan-ceaiului 

Ivan-ceaiul este remarcabil de bogat în minerale și vitamine, nu conține cofeină și, spre deosebire de ceaiurile obișnuite negre, verzi sau albe, nu conține taurină, purină, acid oxalic sau acid uric. 100 de grame de frunze de Ivan-ceai conțin de la 200 la 400 mg de acid ascorbic, care este de 5-6 ori mai mult decât în lămâi, de 3 ori mai mult decât în portocale. Doar boabele de coacăze negre conțin aceeași cantitate de acid ascorbic.

Ivan-ceaiul conține în mod natural 16 aminoacizi și o cantitate semnificativă de macronutrienți precum potasiu, sodiu, calciu și fosfor. Este bogat în vitamina B. Este remarcabil și pentru proprietățile sale antiinflamatoare, motiv pentru care este recomandat persoanelor cu gastrită, colită, ulcer gastric și flatulență. Bioflavonoidele din ceai cresc activitatea enzimelor antioxidante din ficat, plămâni și intestinul subțire, făcând din ceai un detoxifiant natural eficient. Un decoct concentrat de Ivan- ceai tratează intoxicațiile alimentare sau alcoolice. 

Ivan-ceaiul conține 70 de oligoelemente, inclusiv cantități semnificative de fier, magneziu, potasiu, sodiu și cupru. De asemenea, conține 18 aminoacizi, care sunt ușor absorbiți de organism, producând energie rapid. Conține o cantitate mare de vitamina C (de până la 6 ori mai mult decât lămâia). Pe langă vitamina C, conține și vitamine B, în special caroten. Ceaiul mai conține taninuri, bioflavonoide, pectină și clorofilă.

Motive pentru a bea Ivan-ceai în mod regulat:

  • Ajută tractului digestiv 
  • Întărește sistemul imunitar 
  • Îmbunătățește concentrarea 
  • Crește nivelul de energie
  • Detoxifică organismul  
  • Reduce inflamația  
  • Susține sănătatea sistemului urinar 
  • Sprijină formarea de noi celule sanguine 
  • Susține sănătatea rinichilor  
  • Normalizează tensiunea arterială 
  • Ameliorează migrenele și durerile de cap  
  • Promovează relaxarea și reduce tensiunea și stresul
  • Îmbunătățește starea de spirit  
  • Ajută la insomnie 
  • Îmbunătățește circulația sângelui

În plus, dacă ceaiul este amestecat cu diverse alte plante, fructe și bobițe de pădure, poate avea efecte și mai bune asupra sănătății. Preferatele noastre aromate sunt Ivan-ceaiul cu căpșuni și mentă, Ivan-ceaiul cu cătină și Ivan-ceaiul „SaganDayla” cu o aromă delicată de măceș.

SFAT pentru băuturi răcoritoare de vară:

Rețeta de Ivan- ceai de casă cu gheață

Veți avea nevoie de:

Preparare:

Tăiați piersicile în cubulețe și puneți-le în congelator. Lăsați ceaiul la infuzat, la un litru de apă folosiți 6 lingurițe de Ivan- ceai vrac, pentru a obține o infuzie puternică. Lăsați la racit, eventual puneți ceaiul la frigider. Tăiați lămâia în felii. În ceaiul răcit adăugați feliile de lămâie, piersicile congelate și cuburi de gheață. Amestecați și serviți.

Rețeta de Ivan- ceai de casă cu gheață

 

 

Articol pregătit pentru dumneavoastră de

Mgr. Barbora Olejníkováfoto Barbora Herbatica 100x133

Membră a echipei Herbatica, care aduce pe piață produse naturale din 2015.
Expert în domeniul medicinei alternative și al produselor naturale pentru îmbunătățirea sănătății.
Cele mai multe dintre articolele noastre se bazează pe studii de specialitate sau lucrări științifice. 

Contact: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nu ați găsit ceea ce căutați? Sau aveți nevoie de mai multe informații?
Avem o mulțime de acestea aici - încercați să tastați o expresie precum "migrenă, hemoroizi, veruci, eczeme, dureri de spate" în caseta de căutare sau aruncați o privire pe BLOG-ul nostru.


Ți-a plăcut articolul nostru? Împărtășește-l, ne vei face fericiți :)