Gura lupului de Baikal

Dacă veți călători, îl veți întâlni cel mai aproape în stepele Transbaikalului sau puțin mai spre est - în China, Mongolia, Tibet și Japonia. Vechile manuscrise chinezești oferă nu numai o privire de ansamblu asupra efectelor sale, ci și instrucțiuni pentru prepararea acestei plante medicinale rare.

Ca să nu vă înșelați când veți vedea gura-lupului, arată așa:

sisak bajkalsky 600x350

Gura lupului de Baikal este o plantă perenă, cu frunze de culoare verde strălucitor, în formă de lance. Florile de la capătul bilei formează, pe o parte, un ciorchin compus din cupe albastre cu două buze, la capăt lărgite, pentru a „încape” eticheta. Pentru cei care sunt pasionați de botanică, va fi interesant de știut că aparține familiei rogozilor. Înflorește la sfârșitul primăverii și apoi toată vara.

Familia gura lupului (Scutellaria) este formată din aproximativ 200 de specii, unele fiind doar ornamentale.

Cea mai importantă parte a plantei este rădăcina, care este o sursă bogată de flavonoide cu efecte medicinale (baicalin și wogonin) și apoi frunzele și coaja (scutelarina).Rădăcina este tare, dar se macină ușor, și apoi se usucă rapid, în așa fel încât temperatura de uscare să nu depășească 60 °C.

În medicina tradițională chineză, este folosită ca plantă de bază în tratamentul alergiilor (febra fânului, dermatoză etc.), dar utilizarea sa este mai largă. Medicina tradițională rusă are experiență în utilizarea sa în caz de insomnie, epuizare generală, dureri articulare sau pentru detoxifierea generală a organismului.

De asemenea, îl puteți găsi pe site-ul web herbatica.ro, ca ingredient în unele produse cosmetice și alte produse.

În Rusia achiziționarea acestei plante este permisă în cantități foarte limitate și este limitată doar la regiunea Chitinsk.
Colectarea rădăcinilor este complicată și de faptul că este posibilă doar la intervalul 8-10 ani, lăsând o parte din rădăcini pentru reproducere. Prin urmare, se consideră cultivarea plantei gura lupului de Baikal ca o cultură realizată, ceea ce ar fi posibil și în partea europeană a Rusiei. Cultivarea acesteia în agricultură este comună în China.

În sistemul medical tradițional japonez kampo, rădăcina de gura lupului preparată este prescrisă pentru a sprijini apărarea organismului în bolile oncologice. Poate absorbi radicalii liberi de 3 ori mai eficient decât acidul L-ascorbic sau vitamina E. Potrivit unor surse, este mai eficient în regenerarea ficatului decât binecunoscutul ciulin.