Astăzi, inul sălbatic ar fi greu de găsit. De multe milenii, inul a fost cultivat în primul rând pentru fibre în zona temperată a Europei, dar și în zona temperată a continentului american. Ei bine, această plantă de in nu oferă numai fibrele sale. Semințele de in conțin o cantitate mare de mucilagii, ulei și proteine.
Dacă suferiți de sindromul „intestinului leneș“ turnați o mână de semințe de in seara într-un pahar cu apă, pe care îl beți dimineața, după ce l-ați strecurat de semințe. Tubul digestiv va beneficia de infuzia preparată astfel. Lichidul mucilaginos infuzat conține fibre, care pornesc procesul de digestie, ceea ce se reflectă în performanță, , energie și o bună-dispoziție generală. Sau adăugați semințe de in în iaurt, sau presărați-l pe pâine. Ajută la tratarea ulcerului stomacal, ameliorează durerile de stomac – mucusul său creează un film pe peretele stomacului și intestinelor, datorită căruia alimentele circulă și furnizează nutrienții necesari, fără a irita peretele stomacului sau intestinelor.
Uleiul de in obținut din semințe prin presare la rece a devenit o constantă în rândul suplimentelor nutritive – se foloseste intern. Echilibrează nivelul de colesterol din sânge, previne modificările arteriosclerotice și, datorită cantității mari de vitamina F, menține pielea sănătoasă.
Este potrivit ca tratament complementar dacă aveți hipertensiune arterială sau doar ca prevenție, care menține funcțional sistemul vascular până la o vârstă înaintată.
Semințele mici negre ajută și în tratamentul reumatismului: puneți-le într-o pungă de pânză, înmuiați-le în apă fierbinte (nu clocotită) timp de 10 minute și aplicați-le cât mai calde posibil pe locul dureros.
De asemenea, puteți găsi produse de in pe site-ul nostru.