Poate o cunoașteți ca boala mână-picior-gură, deoarece această boală a copilăriei este însoțită de erupții dureroase exact pe aceste părți ale corpului. Pe lângă manifestările cutanate, copiii sunt chinuiți și de febră mare. Provocarea pentru părinți este în special să hidrateze copilul și să-i amelioreze mâncărimea neplăcută și durerile cauzate de erupții.
Cauze și evoluția bolii
A șaptea boală este cauzată de un grup de enterovirusuri, care sunt extrem de contagioase și se pot răspândi rapid, mai ales în medii unde se adună un număr mare de copii, precum școli, grădinițe sau locuri de joacă.
Infecția se transmite în mai multe moduri:
- Contact direct cu suprafețele contaminate – virusurile pot supraviețui o perioadă de timp pe jucării, mobilier sau alte obiecte.
- Salivă și infecție prin picături – prin strănut, tuse sau contact cu obiecte care au intrat în contact cu saliva persoanei infectate.
- Contact cu materiile fecale – virusul se poate găsi în materiile fecale ale copilului infectat, ceea ce crește riscul de transmitere mai ales în cazul unei igiene insuficiente după folosirea toaletei sau schimbarea scutecelor.
A șaptea boală apare cel mai frecvent în lunile mai calde, adică vara și toamna, când virusurile sunt mai active și copiii petrec mai mult timp în colectivități sau în spații publice. Nu are granițe. Poate fi contractată în orice colț al lumii.
Cele mai frecvente simptome
A șaptea boală are simptome caracteristice, care permit diagnosticarea relativ ușoară. Totuși, evoluția bolii poate varia de la un copil la altul. În timp ce unii copii prezintă simptome ușoare, alții pot suferi de o formă mai severă a bolii. Erupțiile dureroase trezesc adesea copiii din somn, motiv pentru care părinții trebuie să se înarmeze cu multă răbdare și, dacă este posibil, să se odihnească alături de copil și în timpul zilei.
Febră
Febra este adesea primul simptom care apare înainte de erupțiile cutanate. De obicei, este ușoară până la moderată, însă poate fi însoțită de frisoane și oboseală generală.
Erupții dureroase
Sunt caracteristice mici pete roșii sau vezicule care apar pe palme, tălpi, în jurul gurii și uneori pe fese sau în zona intimă. În gură, aceste erupții pot crăpa și forma afte dureroase, care îngreunează înghițirea. Erupțiile sunt adesea însoțite de mâncărime și pot provoca un disconfort semnificativ la copii.
Dureri de gât și iritabilitate
Inflamația gâtului cauzată de virus poate fi dureroasă, ceea ce duce la refuzul mâncării și lichidelor. La copiii mici, apare adesea iritabilitatea, tendința de a plânge și agitația. Copiii mai mari pot resimți oboseală și slăbiciune generală.
Pierderea poftei de mâncare
Din cauza erupțiilor dureroase din gură sau a disconfortului general, copiii refuză adesea să mănânce. Acest lucru poate duce la o pierdere temporară în greutate și la deshidratare dacă nu se asigură un aport suficient de lichide.
Evoluția simptomelor
La majoritatea copiilor, simptomele apar la 3-6 zile după expunerea la virus (perioada de incubație). Boala durează de obicei între 7-10 zile și trece prin mai multe etape:
- Prima etapă: Febră, oboseală și dureri de gât.
- A doua etapă: Apariția erupțiilor și a veziculelor dureroase.
- A treia etapă: Vindecarea treptată a erupțiilor și diminuarea celorlalte simptome.
Este important să consultați starea copilului cu medicul, dar este bine să cunoașteți și metodele naturale de tratament care pot oferi alinare copilului.
Sursa: canva.com
Cum să ameliorați simptomele individuale ale celei de-a șaptea boli
Deși a șaptea boală dispare de obicei de la sine, fără complicații grave, simptomele pot fi foarte neplăcute pentru copii (și uneori și pentru adulți). Sprijiniți tratamentele clasice cu metode naturale. Acestea vă vor ajuta să reduceți disconfortul copilului și să susțineți procesul de vindecare.
Febră
Chiar dacă nu este întotdeauna necesar să fie redusă imediat, este important să îi oferiți copilului alinare dacă temperatura depășește 38,5 °C sau dacă provoacă disconfort. Medicamentele clasice pentru reducerea febrei pot fi susținute de metode naturale.
- Comprese călduțe: Aplicați comprese călduțe pe frunte, încheieturi și tălpi. Nu folosiți niciodată apă rece, deoarece aceasta poate provoca șoc organismului.
- Ceaiuri de plante: Ceaiul de tei și cel de soc negru susțin transpirația și reduc natural temperatura. Ceaiul de mușețel calmează și ajută la hidratare.
- Hidratare: Consumul unei cantități suficiente de lichide este esențial. Încercați băuturi izotonice de casă (cum ar fi apă cu un praf de sare și miere), ceaiuri sau sucuri naturale. Dacă copilul refuză să bea, oferiți lichide mai des, chiar și câte o linguriță pe rând.
Dacă febra persistă mai mult de 3 zile sau este foarte ridicată, este necesar să consultați un medic.
Erupții dureroase pe piele
Erupțiile de pe palme, tălpi, în jurul gurii și uneori de pe fese pot fi dureroase și pot provoca mâncărime. De aceea, este important să reduceți iritația și să susțineți vindecarea pielii.
Băi calmante
- Baie cu ovăz: Fulgi de ovăz conțin componente naturale care reduc mâncărimea și iritația. Este suficient să măcinați o cană de fulgi de ovăz într-un praf fin, să o adăugați în apă caldă și să lăsați copilul în baie timp de 10-15 minute.
- Săpunul cu gudron: Spălarea cu săpun de gudron oferă pielii alinare și accelerează regenerarea acesteia. Are efecte antiseptice, antiinflamatoare, degresante și antipruritice pronunțate.
Uleiuri naturale pentru piele
- Ulei de lavandă: Câteva picături de ulei esențial pot fi amestecate, de exemplu, cu ulei de măsline folosit pentru gătit, și oferite copiilor sub forma unui masaj vindecător și calmant. De asemenea, puteți aplica câteva picături de ulei esențial pe o batistă și să o așezați în apropierea pernei. Aceasta va aduce relaxare și liniște copilului.
- Răcire: Dacă erupțiile sunt dureroase sau provoacă mâncărimi, ajută răcirea ușoară a zonelor afectate cu o compresă rece sau gel de aloe vera.
Aftele dureroase și erupțiile în gură, precum și durerile în gât
- Aftele dureroase din cavitatea bucală pot face ca mâncatul și băutul să fie neplăcute pentru copil, ceea ce poate duce la deshidratare. Tratarea acestora și ameliorarea durerii reprezintă o parte importantă a îngrijirii.
Clătirea gurii
- Ceai de mușețel sau salvie: Are efecte antiseptice și calmante. Clătirea gurii de câteva ori pe zi ajută la ameliorarea durerii și la vindecarea aftelor. Sau încercați ceaiul nostru Imunitate.
- Apă sărată: Amestecați o jumătate de linguriță de sare în apă caldă și folosiți-o ca gargară. Apa sărată dezinfectează și grăbește vindecarea.
- Sângele dragonului: Dacă copilul încă nu știe să clătească gura sau dacă doriți să accelerați tratamentul, aplicați sângele dragonului pe afte și erupțiile din gură. Este cunoscut pentru efectele sale antivirale și analgezice. Folosiți-l și pentru erupțiile de pe mâini sau tălpi. Are o culoare roșiatică, așa că aveți grijă să nu păteze lenjeria.
- Alimente răcite: Oferiți copilului alimente răcite, cum ar fi iaurturile sau piureurile de fructe, care pot calma iritația. Oferiți-le preferabil mâncare de consistență moale sau pasată și nu uitați de hidratare.
Iritabilitate și neliniște
Cea de-a șaptea boală poate fi stresantă pentru copii, mai ales din cauza disconfortului și durerii. Să ajutați copilul să se calmeze și să-și îndrepte atenția către alte lucruri este la fel de important ca tratarea simptomelor fizice.
În acest sens, vă poate fi de ajutor uleiul esențial de lavandă menționat anterior. Oferiți copilului un masaj delicat (sunt suficiente doar câteva picături amestecate cu un ulei purtător, cum ar fi cel de măsline sau de cocos) sau aromaterapie. De asemenea, copilului îi poate fi de mare ajutor o îmbrățișare și asigurarea că aveți grijă de el și că veți face tot posibilul pentru a-i reduce disconfortul.
Susținerea imunității
Pe durata bolii, dar și după, nu uitați să sprijiniți imunitatea. Oferiți copiilor ceai de plante rece și, de asemenea, ulei de pește, care le va întări regenerarea și, ulterior, imunitatea. Nu este acel ulei neplăcut pe care unii dintre voi și-l amintesc din copilărie. Are un gust plăcut de fructe și este disponibil și sub formă de capsule masticabile.
Boala copilului este întotdeauna o situație stresantă pentru părinți. Aceștia se confruntă nu doar cu grijile pentru copil, ci și cu lipsa somnului. De aceea, ar trebui să se gândească și la ei înșiși și să își susțină imunitatea cu suplimente potrivite și o alimentație echilibrată.
Articolul a fost pregătit de echipa noastră.
Autoare: Anna Maťová
Editare și corectură: Karina Uhrinová