Moștenirea fitoterapeuților ruși - cunoașteți medicina tradițională!

 Întoarcerea la tradiții este un lucru bun – reînviem ceva din  folclor, construind pe cunoștințele  trecutului, învățând copii și adulți meșteșuguri demult uitate. De ce nu? Lucrul cu propriile mâini, bucuria de a avea  un rezultat, contactul  cu materialul, toate acestea sunt foarte stimulative.

O notă de tradiție (de exemplu, măiestrie, ingrediente bune, rețete originale) este oferită de multe dintre companii produselor lor. Cumpărați "pâine tradițională", haine făcute în mod tradițional, ceaiuri tradiționale... De multe ori dvs., care preferați un stil de viață sănătos, întâlniți  termenul de medicină tradițională.

Cu toate acestea, este foarte general, deoarece fiecare țară avea propriile sale specificități naturale și rețete, care timp de secole au înlocuit cunoștințele de medicină și farmacologie de astăzi. 

Rusia, pentru că vrem să  scriem despre medicina tradițională din această țară, este imensă. Diferite culturi s-au ciocnit la granițele sale, diferite plante medicinale au crescut pe teritoriul său în stepă, altele în  pădurile de mesteacăn și altele, de exemplu, la poalele munților Altai. Dacă vorbim despre medicina tradițională din  Rusia, trebuie să ne amintim nu doar plantele și fitoterapeuții, ci și multe altele.

Moștenirea fitoterapeuților ruși - cunoașteți medicina tradițională 

Termenul de medicină tradițională (siberiană/rusă) include  toate metodele de vindecare care folosesc remedii naturale ce au fost descoperite fie din întâmplare, fie prin căutarea specifică a unui remediu în  natură pentru o anumită problemă și apoi transmise prin tradiție orală sau prin educarea adepților (păstrarea înregistrărilor scrise ale rețetelor din plante).

Nu trebuie să uităm influențele altor culturi cu care  s-au confruntat generațiile anterioare. Străinii invitați la curtea țarului au venit în Rusia, aducând cu  ei cunoștințele vindecătorilor din  țările lor natale. Astfel, până în secolul al 20-lea, sănătatea marii majorități a populației rusești depindea de cei care știau cum să folosească  darurile naturii. 

Prima consemnare scrisă despre cum erau organizați acești vindecători și care era rolul lor datează din jurul secolului al  10-lea d.Hr. din  lucrarea "Russkiye zakony" a  preotului din Kiev, Vladimir Monomakh. Dar nicăieri nu veți găsi o listă a tuturor celor care au tratat bolnavii în  satele mici sau mari din întreaga Rusie. Ca fapt divers, pe  vremea țarului Alexei Mihailovici (1626-1676) a existat o școală de vindecători (fitoterapeuți, vindecători de oase sau vindecători care foloseau băi sau saune), unde se întâlneau și  cunoștințe medicale din  alte țări. 

Medicina tradițională rusă (ca și sistemele medicale tradiționale din alte țări) avea mai multe metode de tratament. Prima dintre aceste metode este și cea mai interesantă - tratamentul cu ierburi sau ciuperci.. Medicamentele erau preparate sub formă de ceaiuri, decocturi, cataplasme, băi, leșie sau macerare în  alcool sau ulei. Unele ierburi sunt bine cunoscute în  Cehia (brusturel, urzică, păpădie, pătlagină, tătăneasă), dar unele sunt tipice numai pentru Rusia. (chaga, mumio). 

Materiile prime (adică plantele) erau ușor de procurat și,  cu toate acestea, erau tratate  cu respect - fiecare își avea propriul moment de recoltare, propriul mod de uscare și depozitare și trebuiau să fie  disponibile chiar și  iarna. Colectarea lor a fost efectuată de către fitoterapeuți (în limba rusă "travniki") - ceea ce este interesant este că, în  Rusia, această activitate a fost desfășurată și de bărbați. În România adunarea ierburilor aromatice era în primul rând o treabă pentru femei. În același timp, fitoterapeutul prelucra plantele medicinale și făcea din  ele preparatele necesare.

579266_eb88_3 

O invenție uimitoare a medicinei tradiționale rusești au fost așa numitele „băi“ (fiecare dotate cu apă, pietre, saună  cu pietre și șezlonguri folosite pentru  îndreptarea spatelui sau masaje) care sunt folosite nu doar pentru igienă. Acestea au avut un efect terapeutic semnificativ. De exemplu, răcelile erau prevenite prin întărirea organismului - era suficient să se facă baie în  apă fierbinte și apoi să se sară în apă rece (sistemul de saună), sau se adăugau decocturi  de plante în apă pentru a trata bolile de piele, a vindeca rănile, a ameliora inflamațiile și a elimina problemele cosmetice. Este binecunoscută tratarea  problemelor cu rinichii cu ajutorul băilor combinate și a acțiunii aburilor fierbinți. 

Multe lucruri ar putea fi scrise despre mineralul negrushungite sau despremumio.

Nu există nicio îndoială că produsele  din plante, bazate pe cunoștințele fitoterapeuților ruși, au un efect semnificativ asupra sănătății umane. Medicina tradițională rusă a lăsat o moștenire de mare însemnătate, iar noi, cei de la  Herbatica, ne străduim să punem la dispoziția publicului larg produse amestecate din  ingrediente de calitate superioară. Descoperiți împreună cu noi comorile medicinii rusești.