Mumio - nici legendă, nici miracol

Mumio este cunoscut de mai bine de o mie de ani în medicina orientală. Efectele sale miraculoase au fost descrise, chiar și de Aristotel. Întotdeauna a fost asociat cu o  aură de glorie și cu legende. Se folosește până în zilele noastre în în medicina populară din Asia Centrală – în Iran, Afganistan, Tibet și India. Proprietățile sale, originea, efectele fiziologice și medicinale sunt  în prezent în centrul atenției multora dintre experți.   Vestea despre acest produs a ajuns rapid în reviste și ziare de specialitate, unde a atras o mare atenție publică.

shilajit 

———

Mumio ascute simțurile, fortifică stomacul, facilitează respirația. Este unul dintre cei mai avansați compuși medicali."

 Aristotel

———

De unde provine?

Această substanță, numită și balsam de munte sau smoală de munte, este un compus chimic complex care se găsește în  unele zone din Asia de Est, potrivit celor mai recente cercetări științifice.

Este un cuvânt de origine greacă și în  traducere ar însemna "păstrare a trupului". Este un amestec natural de substanțe organice și anorganice care se formează în  cavitățile rocilor. Acolo, lângă râurile de munte și în depresiuni, se găseștemumio pur, sub formă de țurțuri. Doar în  anumite cazuri se găsesc în el straturi de rocă suprapuse. Cu toate acestea, aceste surse originale de mumio sunt foarte greu de găsit, motiv pentru care au fost păstrate  în stare atât de pură

  • Contaminarea primară a mumio a avut loc atunci când acesta s-a scurs din sursa de bază, amestecându-se cu nămol, excremente ale rozătoarelor, păsărilor și ale altor animale. Poate fi găsit numai în înălțimile munților, mai ales în  peșteri sau în alte locuri foarte greu accesibile și ascunse.

  • Microcontaminarea secundară a mumio a trecut prin tractul digestiv al diferitelor animale, cum ar fi maimuțele din  India, păsările și rozătoarele  din Asia Centrală. Animalele au ingerat-o din surse contaminate de bază sau primare.

panorama mumio

Mumio degresat și re-extras este o masă omogenă, elastică, de culoare maro închis, cu o suprafață lucioasă , o aromă caracteristică și un gust amar. Acesta se solidifică treptat în timpul depozitării, ceea ce duce la uscarea sa. Se dizolvă foarte ușor în apă, soluțiile sunt clare, de culoare maro închis. Acesta conține aproximativ treizeci de micro și macroelemente, aproximativ zece oxizi metalici diferiți, siliciu, fosfor, diverse substanțe organice și acizi.



Beneficii asupra organismului uman

Proprietățile extrem de eficiente ale mumio sunt atestate în scrierile de medicină orientală. Mai mult de șaptezeci de cărți și tratate medicale conțin o multitudine de informații despre utilizarea sa pe scară largă ca mijloc de stimulare a proceselor de regenerare în  diferite țesuturi ale corpului uman. Este un preparat antiinflamator, antitoxic și, în general, de stimulare, care acționează, de asemenea, pentru a regenera funcția redusă a fibrelor nervoase periferice și a receptorilor din  creier.

Pe baza multor ani de cercetări experimentale și chimice, mumio a fost aprobat oficial ca și substanță de stimulare bio generală, nespecificat, în diverse clinici. Fiecare dintre  componentele sale are capacitatea de a influența procesele metabolice responsabile și de a accelera regenerarea diferitelor țesuturi. Efectul stimulativ se manifestă chiar și la nivel celular. În plus, are un efect benefic asupra evoluției bolii  cauzate de radiații, influențând compoziția corectă a sângelui, a măduvei osoase și a splinei. Multe investigații clinice au arătat că toxicitatea sa este foarte scăzută și că nu produce neoplasme. Nu au fost observate efecte adverse asupra inimii în cazul utilizării pe termen lung. Dimpotrivă, s-a demonstrat că îmbunătățește parametrii electrocardiografici și stimulează funcția mușchiului cardiac.

Nu există contraindicații cunoscute în cazul utilizării mumio. În cazul în care ar apărea tulburări ale stomacului, pur și simplu opriți administrarea medicamentului pentru câteva zile sau reduceți cantitatea.



Din studii de specialitate

Ca și exemplu, selectăm informații dintr-un studiu privind testele clinice ale tratamentului cu mumio efectuate pe 74 de pacienți  cu ulcer gastric și duodenal. Acestea au avut loc simultan la două clinici din străinătate.

Toți pacienții au început  tratamentul într-un  moment de înrăutățire considerabilă a problemelor de sănătate. Aceștia s-au plâns de dureri  asociate consumului de  alimente, precum și de vărsături, diaree etc. Cei mai mulți  aveau probleme de mai bine de 2 până la 5 ani (44%), iar unii pentru mai mult de zece ani (21%). Criteriile pentru efectul terapeutic al mumio au fost date clinice, radiografice, gastroscopice, dar și alte tipuri de date. La examinările cu raze X efectuate la începutul tratamentului, 65 de pacienți aveau ulcer la nivelul  duodenului, trei aveau ulcer în peretele stomacului. Toți prezentau o varietate de semne radiologice de modificări ale pliului și reliefului mucoasei, cu diferite grade de deformare duodenală. Aceștia au luat Mumio pe cale internă, în doză de 100 mg per kilogram de greutate, de două ori pe zi, timp de trei săptămâni. Întotdeauna la o jumătate de oră după masă. Înainte de administrare, preparatul a fost dizolvat într-o  lingură de ceai sau apă clocotită.

600 mumio

După 15 minute de la ingerarea mumio aproape toate durerile pacienților de după masă au dispărut. La nouăsprezece dintre pacienți, durerea a dispărut complet în  primele 4 zile de tratament, la 17 după șase zile, la 21 după opt zile, la 15 după 2-3 săptămâni. Aproximativ în același timp, a dispărut și durerea cauzată de apăsarea ușoară pe stomac. Pacienții predispuși la  constipație și-au recăpătat scaunele regulate. Constatarea precizată, demonstrată prin examinarea cu raze X, a dispărut la 56 de pacienți, iar la trei dintre ei s-a diminuat considerabil.  Observația gastroenterologică înainte de tratament a arătat grade diferite de modificări pe suprafața epitelială și o umflătură epitelială pronunțată. După două săptămâni de tratament, procesele inflamatorii au dispărut și mucoasa stomacului s-a normalizat.

Gastrita cronică a fost găsită la patru pacienți cu ulcer și la cinci pacienți au fost găsite colici cronice dureroase. Odată cu  dispariția simptomelor ulcerului, au dispărut și aceste procese inflamatorii din  canalele biliare și intestine. La toți pacienții s-a înregistrat un efect terapeutic semnificativ. Nu au fost observate niciun fel de efecte secundare.

Am  putea continua mult timp să cităm literatura de specialitate, care conține zeci de cazuri descrise de teste clinice de tratament cu mumio. Ne vom limita însă la o listă de boli cunoscute în care a fost demonstrată acțiunea pozitivă a mumio:

Este utilizat și în tratamentul parodontozei, seboreei, ulcerelor tibiale, diabetului, trombozei venoase profunde a membrelor inferioare. Rezultate pozitive au fost obținute și în tratamentul infarctului miocardic și în regenerarea generală a organismului.

În prezent, mumio  este administrat în principal sub formă de soluție, comprimate sau unguent. Și partea cea mai bună este că poate fi cumpărat și la noi – îl puteți găsi aici, pe site-ul nostru.

 

 

Conform: Dr. P. Beleš și I. Manolevská, revista REGENA