Cătina

Locul de origine al acestui arbust binecunoscut cu fructe portocalii medicinale este Rusia, dar în prezent este larg răspândit în aproape toată Europa și Asia. Poate fi cultivat chiar și în grădină.

Crește până la o înălțime de 3-6 metri și este o plantă dioică - asta înseamnă că, dacă doriți să cultivați „miracolul siberian“ (cum este numit în patria sa), aveți nevoie de o plantă masculină, care, cu ajutorul vântului, poate poleniza 5-10 plante femele. Crește pe soluri obișnuite - în patria sa susține solul pietros din jurul căilor ferate.

 Cătina

Cele mai interesante din punct de vedere al medicinei tradiționale sunt, desigur, fructele – pline de vitamine – în special vitamina C (poate că nu știați, cătina se mai numește și lămâiul din nord). La fel de valoros este și uleiul de cătină, ceea ce face literalmente minuni în tratamentul ulcerelor, arsurilor sau după chimioterapie. Aminoacizi esențiali, taninuri, uleiuri esențiale și o mulțime de pigmenți vegetali (de exemplu, carotenul, care este responsabil pentru frumoasa culoare portocalie). Alături de vitamina C, fructele conțin și vitamina P.
Daca vă hotărâți să folosiți oricare dintre produsele cu ulei de cătină – vă recomandăm folosirea pentru îngrijirea părului. Acest ulei prețios previne căderea părului.

Produsele cosmetice produse din cătină sunt, de exemplu: balsam de păr pentru volum și exuberanță, sau șampon pentru toate tipurile de păr. De asemenea, puteți găsi ulei de cătină. pur. În plus, pe piață există creme și geluri cu cătină și balsam de buze cu cătină.

Și dacă doriți să faceți ulei de cătină de casă, procedați după cum urmează:

Zdrobiți fructele uscate de cătină și turnați peste ele ulei de floarea soarelui. Lăsați să stea într-un recipient închis timp de 3 până la 4 săptămâni, într-un loc cald. Agitați în fiecare zi pe tot timpul macerării. Apoi strecurați printr-o cârpă fină într-un recipient de sticlă închis la culoare și depozitați într-un loc răcoros.

Produsele care conțin cătină sunt disponibile pentru dvs. în e-shopul nostru :-)

 

Articol pregătit pentru dumneavoastră de

Mgr. Barbora Olejníkováfoto Barbora Herbatica 100x133

Membră a echipei Herbatica, care aduce pe piață produse naturale din 2015.
Expert în domeniul medicinei alternative și al produselor naturale pentru îmbunătățirea sănătății.
Cele mai multe dintre articolele noastre se bazează pe studii de specialitate sau lucrări științifice. 

Contact: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nu ați găsit ceea ce căutați? Sau aveți nevoie de mai multe informații?
Avem o mulțime de acestea aici - încercați să tastați o expresie precum "migrenă, hemoroizi, veruci, eczeme, dureri de spate" în caseta de căutare sau aruncați o privire pe BLOG-ul nostru.


Ți-a plăcut articolul nostru? Împărtășește-l, ne vei face fericiți :)