Cicoarea comună este o plantă pe care o putem găsi astăzi pe pajiști, câmpuri sau pe marginea drumurilor. Floarea sa albastră, aparent modestă, are efecte pozitive asupra organismului uman. Cea mai mare concentrație de substanțe benefice se găsește în rădăcina acestei plante. Din rădăcina prăjită se prepară cafeaua de cicoare, adesea considerată o alternativă la cafeaua clasică.
Rădăcina de cicoare comună este folosită de secole în medicina populară. Această plantă este cunoscută pentru efectele sale benefice, în special asupra tractului digestiv. Prin prăjirea rădăcinii se accentuează aroma sa specifică, ușor amară, care oferă o alternativă băuturilor cu cofeină.
Ce poate nu știați despre cicoare
Cicoarea conține inulină și este foarte bogată în fibre, susține digestia sănătoasă și este potrivită și pentru diabetici. În plus, este o sursă bogată de vitamine din grupele A, B, C și K, precum și de minerale precum fier, fosfor și calciu. Se remarcă și prin conținutul ridicat de antioxidanți, flavonoide, uleiuri esențiale și volatile.
O puteți găsi sub formă de băuturi precum ceai sau cafea, dar cicoarea este potrivită și pentru uz extern. Sub formă de comprese, este folosită în tratarea inflamațiilor, eczemelor sau ulcerelor. Sucul din rădăcinăstimulează creșterea părului, iar infuzia este un ajutor eficient în afecțiunile inflamatorii ale ochilor. Cicoarea este folosită și în gastronomie, de exemplu, la prepararea sosurilor.
Cafeaua de cicoare și efectele sale asupra sănătății
Cafeaua de cicoare, numită și cafea de dimineață, are numeroase efecte benefice asupra organismului.
1.Susține digestia
Rădăcina de cicoare este o sursă bogată de inulină, o fibră solubilă. În tractul digestiv acționează ca un prebiotic și stimulează creșterea bacteriilor benefice din intestin. O floră intestinală sănătoasă este esențială pentrubunăstarea și sănătatea generală a organismului. Cafeaua de cicoare poate ajuta la îmbunătățirea digestiei, sprijină peristaltismul sănătos și previne constipația, reducând și balonarea. Această băutură este un ajutoreficient pentru menținerea unui tract digestiv sănătos.
2.Scade nivelul zahărului din sânge
Inulina din cicoare ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cafeaua de cicoare este, prin urmare, potrivită și pentru diabetici, deoarece influențează pozitiv metabolismul glucidelor. Inulina acționează ca un agent care încetinește absorbția carbohidraților, astfel nivelul zahărului din sânge nu crește rapid după masă. Cafeaua de cicoare este alegerea potrivită dacă doriți o băutură care să vă susțină sănătatea, oferindu-vă o energie mai stabilă și reducând oboseala.
3.Cafeaua de cicoare ajută la detoxifiere
Efectele detoxifiante ale cicoarei erau cunoscute încă din vremuri străvechi. Rădăcina sa are un efect benefic în special asupra vezicii biliare și ficatului. Deoarece ficatul este responsabil de detoxifierea generală a organismului, este important să îl menținem în formă bună și, din când în când, să-i susținem activitatea. Cafeaua de cicoare ajută la curățarea organismului, sprijină eliminarea toxinelor, accelerează metabolismulgrăsimilor și îmbunătățește funcționarea vezicii biliare. Includeți cafeaua de cicoare în dieta dumneavoastră pentru a susține sănătatea și detoxifierea corpului.
4.Întărește imunitatea
Am menționat deja efectele benefice ale cicoarei asupra tractului digestiv, care influențează direct sistemul imunitar. Această plantă stimulează creșterea bacteriilor benefice, care împiedică dezvoltarea microorganismelordăunătoare. Cicoarea are, de asemenea, efecte antiinflamatorii. Reduce inflamațiile, ajută la tratarea inflamațiilor cronice și ameliorează reacțiile alergice ale organismului.
5.Protejează împotriva stresului și ajută la slăbit
Cicoarea este o sursă bogată de vitamine și antioxidanți. Extractele din rădăcina prăjită protejează celulele împotriva radicalilor liberi. Ele au un efect pozitiv asupra stării generale a organismului, deoarece stresuloxidativ este asociat astăzi cu multe boli cronice. Consumul de cafea de cicoare poate fi o măsură preventivă împotriva îmbătrânirii premature. De asemenea, cicoarea este un ajutor excelent în procesul de slăbire. Inulinadin compoziția sa induce senzația de sațietate și sprijină digestia sănătoasă. Astfel, reglează pofta de mâncare și poate contribui la pierderea în greutate.
Un alt mare avantaj al cafelei de cicoare este lipsa cofeinei. Este o alternativă excelentă pentru cei care doresc să o evite. Poate fi consumată de oricine, inclusiv de femeile însărcinate. O puteți bea în orice moment alzilei, chiar și seara. Are un gust plăcut, fiind o alternativă excelentă pentru toți iubitorii acestei băuturi.
Cum influențează consumul de cafea tensiunea arterială?
Cafeaua clasică conține cofeină. Cantitatea variază în funcție de tipul cafelei și al boabelor, însă consumul pe termen lung poate duce la creșterea temporară a tensiunii arteriale. De asemenea, la unele persoane, cofeinapoate provoca palpitații, greață, insomnie sau agitație generală.
Alternativa oferită de cafeaua de cicoare nu conține cofeină și are numeroase efecte pozitive. Este un înlocuitor excelent pentru cafeaua clasică, fără să crească sau să scadă tensiunea arterială. Această cafea combinăgustul plăcut cu beneficiile pentru sănătate. Cafeaua de cicoare de la compania Herbatica este bogată în vitamine, minerale, fibre și are un efect pozitiv asupra tractului digestiv. Susține funcționarea ficatului, veziciibiliare, pancreasului și este potrivită și pentru diabetici. Încercați cafeaua de cicoare și efectele sale pozitive asupra organismului.
O alternativă gustoasă și sănătoasă la cafeaua clasică este și ciuperca Chaga siberiană cu cafea instant premium arabica, care conține însă cofeină. Bucurați-vă de o cafea de calitate superioară și sprijiniți sănătateaorganismului. Această băutură conține extracte din ciuperca Chaga, bogată în antioxidanți și care întărește sistemul imunitar. Chaga este și o sursă valoroasă de vitamina B5 și minerale precum zinc, fier, potasiu șicalciu. Datorită inulinei din cicoare, este, de asemenea, un excelent prebiotic și ajută la menținerea unei flore intestinale sănătoase. Această băutură instant este destinată celor care caută o combinație unică de gust, energie și susținere a sănătății.
De ce să încercați cafeaua de cicoare?
Cafeaua de cicoare reprezintă o combinație unică între gustul deosebit și beneficiile pentru sănătate. Pe lângă faptul că vă încălzește și vă revigorează, sprijină și sănătatea organismului. Cafeaua de cicoare susține digestia, detoxifierea, imunitatea și scade nivelul zahărului din sânge. Nu influențează tensiunea arterială și nu irită sistemul digestiv. Vă puteți bucura de o ceașcă de cafea fără cofeină și, în același timp, să vă sprijinițisănătatea.
Articol realizat de echipa noastră.
Autoare: Zuzana Kaľavská
Editare și corectură: Karina Uhrinová