Boala a cincea la copii – ghid pentru părinți

Ca părinte, cu siguranță ați întâlnit termenul de boala a cincea. Ați observat pete roșii pe fața copilului, erupții cutanate, oboseală sau dureri de cap? Este foarte probabil să fie vorba despre această afecțiune. În articolul de față vă oferim o prezentare completă, de la simptomele bolii a cincea, la evoluția acesteia, tratament și prevenție.

Această afecțiune virală destul de comună afectează cel mai frecvent copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani, dar poate apărea și la adulți. Boala a cincea este cunoscută și sub numele de eritem infecțios. Denumirea provine din faptul că este a cincea în rândul bolilor eruptive clasice precum rujeola sau rubeola. Este cauzată de parvovirusul B19 și este destul de contagioasă.

Transmiterea și simptomele bolii a cincea

Deoarece este o boală virală contagioasă, se transmite în principal prin infecție cu picături, adică prin tuse, strănut, dar și prin contactul cu obiecte contaminate. Contagiozitatea este cea mai ridicată în faza incipientă a bolii, când se manifestă simptome asemănătoare gripei. Când apar erupțiile cutanate, boala nu mai este, de obicei, contagioasă. Perioada de incubație este între 4 și 14 zile. După ce copilul a trecut prin boală, capătă imunitate pe viață.

Simptome

Erupțiile cutanate sunt cel mai tipic simptom al bolii a cincea. Petele sau erupțiile roșii apar mai întâi pe față, în special pe obraji. Aceste erupții se extind treptat pe tot corpul, pe trunchi, mâini și picioare. Petele roșii de pe față sunt adesea primul simptom vizibil și apar mai ales la copiii sub 10 ani.

Durerile de cap și simptomele asemănătoare gripei sunt alte manifestări. Copilul poate avea o febră ușoară, dureri de cap și poate simți o oboseală accentuată. Aceste simptome sunt similare unei răceli sau unei gripe ușoare și de obicei dispar în primele trei zile.

Durerile articulare însoțite de umflături pot persista mai mult, chiar câteva săptămâni. Acest simptom apare însă mai ales la adulți, mai rar la copii.

Evoluția bolii

Boala a cincea este o afecțiune cu evoluție ușoară, dar poate dura chiar câteva săptămâni.

  • Prima fază: Începe cu simptome asemănătoare gripei, care apar înainte de apariția erupțiilor cutanate. Pe lângă febra ușoară, apar dureri de cap și în gât, eventual și nas înfundat și o stare generală de oboseală. În unele cazuri apar și dureri musculare și articulare. În această perioadă copilul este cel mai contagios, iar faza durează în primele zile ale bolii.

  • A doua fază: Această fază a bolii a cincea se caracterizează prin pete roșii pe obraji, cu formă de fluture, iar erupțiile se răspândesc treptat pe tot corpul. Acest simptom este cel mai specific pentru această boală. A doua fază durează două până la trei săptămâni după ce copilul a fost expus virusului, dar în acest timp nu mai este contagios.

  • A treia fază: Erupțiile de pe trunchi, mâini și picioare pot provoca mâncărime, dar de obicei dispar în 10 până la 14 zile fără tratament special. În unele cazuri apar dureri musculare și articulare persistente, dar mai frecvent la adulți.

boala_a_cincea_la_copii 


Tratamentul bolii a cincea

Deoarece boala a cincea este o boală virală, nu se tratează cu antibiotice, ci simptomatic. În majoritatea cazurilor evoluția bolii este ușoară, de aceea este necesar doar să se atenueze simptomele, să se susțină sistemul imunitar și nu necesită tratament specific.

La copii este important să se reducă febra cu antipiretice, iar pentru erupțiile cutanate cu mâncărime se folosesc antihistaminice pe bază de rețetă. Acestea pot fi sub formă de picături sau sirop, iar pentru copiii mai mari există și forma de comprimate. Se recomandă un regim liniștit, pentru ca organismul să se odihnească și să aibă timp suficient pentru regenerare. Sistemul imunitar al copilului poate fi susținut și cu preparate naturale.

Cele mai frecvent recomandate măsuri în timpul bolii a cincea sunt:

  • Reducerea febrei și ameliorarea durerii cu medicamente uzuale care conțin paracetamol sau ibuprofen.

  • Aport suficient de lichide pentru a preveni deshidratarea, în special în prima fază a bolii. Deshidratarea este riscantă în cazul copiilor mici, pe lângă lichide li se pot administra și soluții de rehidratare.

  • Protejarea pielii și reducerea simptomelor atunci când apar erupțiile. Pielea poate deveni mai sensibilă la radiațiile solare sau căldură, ceea ce poate agrava erupțiile. Deoarece tratamentul este doar simptomatic, este bine să se susțină regenerarea și vindecarea pielii. Un ajutor excelent pot fi picăturile „Sângele Dragonului”. Acest preparat conține antioxidanți naturali și are efecte analgezice și antivirale. Susține vindecarea și protejează împotriva apariției infecțiilor. Ajută și la regenerarea pielii în caz de zgârieturi sau eventuale cicatrici. Substanțele regenerante și antiinflamatoare care întăresc bariera de apărare a pielii sunt oferite și de balsamul-cremă pentru corp cu mumio. Este util în diverse probleme ale pielii, mumio având proprietăți regenerante și antioxidante, în timp ce extractul de aloe vera calmează și hidratează pielea. Conține și extract de mușețel, cunoscut pentru efectele sale antiinflamatoare și util în tratarea diverselor probleme și leziuni cutanate.

  • Susținerea imunității printr-o alimentație variată, vitamine și probiotice. În prima fază, când pot apărea febră sau dureri, îi puteți ajuta pe cei mici și cu ceaiul din plante „Imunáčik pentru copii. Acest ceai din plante întărește sistemul de apărare al organismului în prima fază a bolii a cincea, susține imunitatea copiilor și contribuie la echilibrul general al organismului. Extractele de aronie sunt bogate în antioxidanți, roinița și cimbrul liniștesc organismul, măceșul este bogat în vitaminele A și C, echinacea și socul luptă împotriva infecțiilor.


Pe lângă administrarea de diverse vitamine și suplimente, un ajutor excelent pentru susținerea sistemului imunitar în timpul tratamentului bolii a cincea este uleiul de pește pentru copii cu aromă de fructe. Combinația unică de acizi grași omega-3, vitaminele A, D, E susține sistemul imunitar, previne bolile virale, are efecte antiinflamatoare, iar vitaminele contribuie la o piele sănătoasă, la menținerea unei vederi bune și la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale.

Pentru copiii mai mici care au dificultăți în a consuma ulei de pește, există o alternativă sub formă de capsule masticabile. Acestea conțin acizi grași omega-3, vitaminele A, D și E și au efecte similare cu uleiul de pește menționat anterior. Capsule sunt acoperite cu o peliculă cu aromă de fructe, iar uleiul se eliberează doar după mestecare. Nu conțin coloranți artificiali sau substanțe modificate genetic.

Cum să evităm boala a cincea?

Deoarece nu există niciun vaccin sau medicament pentru această boală, cea mai bună protecție este prevenția. Este importantă igiena regulată și corectă, spălarea frecventă a mâinilor și protejarea în timpul strănutului și tusei. În mediile cu un număr mai mare de copii este necesară aerisirea frecventă și, mai ales, limitarea contactului cu cei infectați sau bolnavi. Esențială este și întărirea sistemului imunitar printr-o alimentație de calitate bogată în fructe și legume, suplimentarea cu vitamina D, C și zinc, mișcare și activitate fizică în aer liber, precum și somn suficient și de calitate.

Chiar dacă boala a cincea este o afecțiune relativ frecventă, fără complicații grave, este important să îi recunoaștem la timp simptomele. Această infecție virală de obicei trece fără probleme, dar este bine să ameliorăm evoluția bolii, să oferim copiilor suficientă odihnă și să susținem organismul și imunitatea lor în special cu suplimente naturale. Aveți grijă de sănătatea copilului dumneavoastră și acordați timp prevenției și îngrijirii sistemului său imunitar.

 

Articol pregătit de echipa noastră.
Autoare: Zuzana Kaľavská
Redactare și corectură: Karina Uhrinová